Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Президент підписав закон про часткове повернення аграріям ставки ПДВ 20%

, опубліковано 30 липня 2021 о 09:04

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП повідомляє: 29 липня 2021 року повернуто з підписом Президента Закон від 01.07.2021 р. №1600-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" (він же законопроєкт № 5425-д ).

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону. Проте поки що остаточний текст його не оприлюднений.

За текстом законопроєкту, ним пропонувалося відновити ставку ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

- 0102 (велика рогата худоба, жива);

- 0103 (свині, живі),

- 0104 10 (вівці живі),

- 0401 (в частині молока незбираного),

- 1002 (жито),

- 1004 (овес),

- 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене),

- 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi),

- 1212 91 (цукрові буряки)

Відповідно пропонується залишити ставку ПДВ 14% по операціях з постачання:

- 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин),

- 1003 (ячмінь),

- 1005 (кукурудза),

- 1201 (соєві боби, подрiбненi або неподрiбненi), 

- 1205 (насіння свиріпи або ріпаку, подрiбнене або неподрiбнене), 

- 1206 00 (насіння соняшнику, подрiбнене або неподрiбнене).

 

Що з перехідними операціями?

Законопроєктом передбачаються для тих товарів, яким відновлено ставку ПДВ 20%,  такі особливості:

  1. якщо перша подія при постачанні цих товарів відбулася до набрання чинності  новим Законом, перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється;
  2. якщо після набрання чинності новим Законом відбудеться повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 14 %;
  3. якщо після набрання чинності  новим Законом  відбудеться постачання цих товарів або перерахування коштів у зв’язку із збільшенням кількості  або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 20 %.

У разі ж здійснення платником ПДВ операцій з постачання на митній території України таких товарів, які були придбані до набрання чинності новим Законом, за таким платником податку зберігається податковий кредит з ПДВ у розмірі, який був нарахований при придбанні таких товарів. Тобто, ставка 20% ПДВ застосовуватиметься тільки щодо виникнення ПЗ за операціями після набрання чинності цим законопроєктом.

Якщо після набрання чинності Закону відбудеться постачання товарів або перерахування коштів у зв'язку зі збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася ще за ставкою 14%, то коригування ПДВ здійснюється за ставкою ПДВ 20%.