Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок зарахування грошових коштів при сплаті податкового боргу

, опубліковано 30 липня 2021 о 08:36

Андрій Суббот роз’яснив для ЗМІ Порядок зарахування грошових коштів при сплаті податкового боргу.

«Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Разом з тим, не усі платники сплачують податки своєчасно і в повному обсязі. При сплаті податків платниками, які вже мають податковий борг, у останніх виникають непоодинокі питання щодо порядку зарахування коштів до бюджету», - повідомив в. о. начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Андрій Суббот.

Згідно п. 87.9 ст. 87 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (зі змінами та доповненнями) у разі наявності у платника податків податкового боргу контролюючі органи зобов'язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника податків відповідно до статті 95 цього Кодексу або за рішенням суду у випадках, передбачених законодавством. Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов'язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Пунктом 1 глави 1 розділу ІІ Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 12 січня 2021 року N 5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 15 березня 2021 року N 321/35943 (далі - Порядок №5) визначено, що під час проведення облікової операції в ІКП зазначається дата запису операції, зміст операції та/або документ, на підставі якого здійснюється запис. Облік платежів ведеться в ІКП окремими обліковими операціями в хронологічному порядку. При цьому кожна операція фіксується в окремому рядку із зазначенням виду операції та дати її проведення.

Інформаційна система після відображення облікової операції забезпечує автоматичне проведення в ІКП розрахункових операцій.

Облікові показники, які відображаються в ІКП, залежать від форми обліку, яка передбачена умовами адміністрування відповідного платежу, що відкриваються для юридичних та фізичних осіб. Для організації оперативного обліку кожній ІКП присвоюється код, який її ідентифікує в інформаційній системі та не може бути присвоєний іншій ІКП.

Згідно пункту 5 глави 2 розділу ІІІ Порядку № 5 під час погашення суми податкового боргу (його частини) кошти, які сплачує такий платник, у першу чергу зараховуються у рахунок податкового зобов'язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, які сплачує такий платник, у наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу - у рахунок пені згідно з черговістю їх виникнення. Якщо платник не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), територіальний орган ДПС самостійно здійснює розподіл такої суми у порядку, визначеному цим пунктом.

«Отримати дані щодо стану заборгованості підприємств перед бюджетом та надійності ділових партнерів в частині сумлінності сплати ними податків і зборів можна завдяки онлайн сервісу «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» через офіційний веб-портал Державної податкової служби України», - зазначив Андрій Суббот.