Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості реєстрації ПРРО

, опубліковано 26 квітня 2021 о 16:29

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" із змінами доповненнями.

Реєстрація програмного РРО здійснюється платником податків через Електронний кабінет (далі - ЕК) або засобами телекомунікацій. Через ЕК повідомляється  певна  інформація про користувача  даного програмного РРО, внесення його до Реєстру ПРРО, присвоєння фіскального номера ПРРО, а також надання першої порції діапазону фіскальних номерів, що присвоюються розрахунковим документам, електронним фіскальним звітним чекам та повідомленням.

Суб'єкт господарювання самостійно приймає рішення щодо засобу, який він буде застосовувати в ПРРО - удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка (далі – КЕП).

В залежності від обраного засобу суб'єкт господарювання надсилає до ДПС повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа за формою J/F1391801 з інформацією про ідентифікатор ключа сертифікату, який використовується для підпису, у тому числі щодо особи, якій надані повноваження проводити розрахункові операції. Дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, вносяться до Реєстру ПРРО.

КЕП в ПРРО має використовуватись з дотриманням  вимо Закону «Про електронні довірчі послуги». В ПРРО може використовуватись КЕП лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

Наголошуємо, що у разі пошкодження КЕП або виявлення несправностей ПРРО чи його викрадення, суб’єкт господарювання зобов'язаний  протягом дня, в якому  виявлено  несправність, засобами ЕК або засобами телекомунікацій направити до контролюючого органу, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (далі - Повідомлення за формою             № 2-ПРРО).

При цьому розрахункові операції не здійснюються до моменту, коли буде отримано новий КЕП  або  усунено несправності ПРРО, або підключено резервний РРО. Якщо в Повідомленні за формою № 2-ПРРО зазначено, що ПРРО має несправність, до Реєстру ПРРО вноситься відмітка про те, що ПРРО є несправним та після усунення несправностей для відновлення роботи ПРРО суб'єкт господарювання подає Заяву з позначкою "Відновлення роботи". Якщо така Заява не надійшла протягом місяця, до Реєстру ПРРО вноситься запис про скасування реєстрації ПРРО.