Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Увага! Декларація з податку на прибуток підприємств – звітуємо за новою формою!

, опубліковано 26 квітня 2021 о 14:29

Нагадуємо, 01 грудня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.10.2020  № 649, яким затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Платникам необхідно подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду —  І квартал 2021 року.

Для подання декларації за оновленою формою потрібно використовувати новий електронний формат форми  - J0100119.

Щодо граничних строків подання зауважимо,  40-й календарний день – 10 травня 2021 року – припадає на вихідний,  тому останній день її подання - операційний (банківський) день, що настає за вихідним – 11 травня 2021 року.

 

Зміни до форми декларації з податку на прибуток

 

У зв’язку із наближенням термінів подання декларації з податку на прибуток підприємств за І квартал 2021 року звертаємо увагу на зміни  її форми.

 Внесені зміни до основної частини декларації  з податку на прибуток:

1) доповнено новим рядком 9 «Повне найменування інституту спільного інвестування. Порядок заповнення зазначеного рядку викладено у виносці 2 до Декларації,

2) у рядку 10 позицію «платник єдиного податку» викладено у такій редакції «суб’єкта господарювання - юридичної особи, яка обрала спрощену систему оподаткування», та доповнено такими позиціями:

фізичної особи – підприємця, у тому числі такої, яка обрала спрощену систему оподаткування, або фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність;

іноземної компанії;

інституту спільного інвестування у вигляді утворення без статусу юридичної особи2.

3) у показниках:

після рядка за кодом 06 доповнено рядком такого змісту «Податок на прибуток контрольованої іноземної компанії 06.1 КІК»

рядок за кодом 17 викладено у новій редакції "Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 - рядок 16 ЗП)"

4) позицію «Наявність додатків» та у виносці 11 уточнено, що у відповідних клітинках проставляється позначка «+», крім клітинок під літерами «ПН» та «КІК», у яких проставляється кількість поданих додатків до декларації з податку на прибуток.

 Внесені зміни до додатків декларації  з податку на прибуток:

У новій редакції викладено такі додатки  до декларації:

-    додаток АМ до рядка 1.2.1 додатка РІ - доповнено рядками "А3.1 2" та "А5.12" для відповідних груп, щодо яких платники податку розраховують амортизацію за прямолінійним методом з використанням мінімально допустимого строку амортизації. Крім того, додаток доповнено таблицею, у якій платниками податку відображається інформація про результати інвентаризації об'єктів основних засобів, станом на 01 число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування "виробничого" методу амортизації (зазначається звітний (податковий) період півріччя або три квартали, або рік),

-   додаток РІ до рядка 03 РІ Декларації ,

-   додаток ЗП до рядка 16 ЗП Декларації - виключено рядок 16.5 щодо зменшення податку на прибуток підприємств на суму сплаченого за поточний податковий (звітний) період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль). А рядок за кодом 16 викладено у такій редакції «Зменшення нарахованої суми податку (рядок 16.1 + рядок 16.4.1 додатка ЗП)»,

додаток ПН до рядка 23 ПН Декларації - доходи за виробництво та/або розповсюдження реклами,

додаток ПП до Декларації  - у рядку 1 цифру "1" виключено, а також виключено рядок 2. З урахуванням пп. 141.4.2 Податкового кодексу України у цьому додатку передбачається можливість відображення суми доходу, яка виплачується нерезиденту у будь-якій формі, відмінній від грошової,

додаток ВП до Декларації - внесено зміни до рядків 26 - 29, 31 - 33, 35. Після рядка за кодом 06 доповнити новим рядком «Податок на прибуток контрольованої іноземної компанії», а  рядок за кодом 17 викладено в такій редакції «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 - рядок 16 ЗП)»

Також, декларацію з податку на прибуток підприємств доповнено новими додатками щодо декларування прибутків  контрольованої іноземної компанії.