Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни у податковій декларації з ПДВ

, опубліковано 27 квітня 2021 о 15:57

Наказом Міністерства фінансів України від 02.12.2020 № 734 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» внесено зміни:

- до форми податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року N 21;

- до форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21.

Наказ № 734 було опубліковано в «Офіційному віснику» від 02.02.2021 р. № 8, його норми запрацювали з 01 березня 2021 року.

Вперше, в обновленому форматі податкова декларація з податку на додану вартість подається за березень 2021 року.

Звертаємо увагу, що у складі декларації подаються додатки, кількість яких зменшилась з 9 до 8.

Так, Додаток 1 «Відомості про суми податку на додану вартість, зазначені у податкових накладних / розрахунках коригування до податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та про податковий кредит з урахуванням його коригування» фактично ввібрав у себе частину даних зі старих додатків Д1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість» і Д5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів».

Тобто, спрощено процедуру заповнення звітності з ПДВ та відповідно, скасовано обов’язок щодо відображення розшифровки податкових зобов’язань по зареєстрованим податковим накладним по індивідуальному податковому номеру кожного покупця.

          Новий Додаток Д1 до  декларації з ПДВ складається з двох розділів та  чотирьох таблиць:

Розділ 1 Податкові зобов'язання  включає 2 таблиці:

Таблиця 1.1. «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов'язань за звітний (податковий) період»;

Таблиця 1.2. «Відомості про коригування податкових зобов'язань згідно зі статтею 192 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу у разі збільшення суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі розрахунків коригування, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість».

          У таблицях слід відображати дані про податкові накладні/розрахунки коригування, віднесені до податкових зобов’язань, які не зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість.

Розділ II. Податковий кредит включає 2 таблиці:

Таблиця 2.1. «Відомості про операції з придбання з податком на додану вартість, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7 %»;

Таблиця 2.2. «Відомості про коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу».

У таблицях слід відображати дані про податкові накладні/розрахунки коригування, віднесені до податкового кредиту у звітному податковому періоді,  з розшифровкою по індивідуальному податковому номеру кожного постачальника та періоду складання.