Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кампанія е-декларування 2023: чи потрібно декларувати тимчасове житло, яке мені запропонували як внутрішньо переміщеній особі?

, опубліковано 11 січня 2023 о 08:10

Чи потрібно декларувати тимчасове житло, яке мені запропонували як внутрішньо переміщеній особі?

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що якщо ви проживали там упродовж половини звітного періоду або станом на останній день звітного періоду (31 грудня 2022 року), то таке житло варто декларувати в розділі «Об’єкти нерухомості». Якщо за рік кількість місць проживання змінювалася і користування одним житлом не тривало понад пів року, то варто декларувати лише об’єкт нерухомості, де ви проживали станом на 31 грудня 2022 року (або ж 2021 року, якщо ви ще не подали декларацію за цей період).

Важливо розрізняти право власності та право користування. У першому випадку (власність) житло вказується, лише, якщо станом на останній день звітного періоду залишаєтьсь у вашій власності. У другому (право користування, оренда) майно декларується, якщо ви проживали в ньому понад половину звітного періоду (більше 183 днів) чи станом на останній день звітного періоду.

Якщо ви тимчасово переїхали до своєї родини (батьків чи сестер та братів) та проживали з родичами протягом більше ніж 183 днів або станом на 31 грудня, то зверніть увагу, що такі родичі можуть бути членами сім’ї для цілей декларування і відомості про них можуть підлягати відображенню в декларації за умови, що ви з ними були пов’язані спільним побутом та мали взаємні права та обов’язки (крім випадки, коли взаємні права та обов’язки не мали характеру сімейних).