Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи коригуються податкові зобов’язання/кредит постачальника/покупця у разі повернення товару покупцем – платником ЄП за ставкою 2 відс. доходу, якщо його відвантаження здійснювалось до моменту...

, опубліковано 02 травня 2022 о 12:20

Чи коригуються податкові зобов’язання/кредит постачальника/покупця у разі повернення товару покупцем – платником ЄП за ставкою 2 відс. доходу, якщо його відвантаження здійснювалось до моменту переходу на спрощену систему оподаткування або навпаки (відвантаження здійснювалось платнику ЄП за ставкою 2 відс. доходу, а повернення – платником ПДВ на загальній системі оподаткування)?

Якщо після постачання товарів (послуг) платнику ПДВ здійснюється повернення таких товарів вже особою, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, особливості якої визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), то за такою операцією на момент повернення товарів ні податкові зобов’язання постачальника, ні податковий кредит покупця не коригується.
Якщо відвантаження товарів здійснювалось особі, яка застосовувала спрощену систему оподаткування, особливості якої визначено п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а повертається такий товар платником ПДВ після завершення її використання, то за такою операцією податковий кредит не коригується, оскільки він не формувався покупцем, а податкові зобов’язання постачальника можуть бути відкориговані після повернення коштів за отриманий товар.