Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів

, опубліковано 01 лютого 2022 о 16:30

Про зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, внесені наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 р. № 662, розповів для ЗМІ начальник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Богдан Катрушин.

За його словами, відповідно до п.8.1. розділу VIII Порядку 1588, платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.

"Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Повідомлення про такі об’єкти оподаткування подається за формою № 20-ОПП. Повідомлення за формою № 20-ОПП платники податків подають упродовж 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, до органу ДПС за основним місцем обліку. У Повідомленні за формою № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду», - зазначив Богдан Катрушин.

Він звернув увагу платників, що у зв’язку із змінами, внесеними наказом 662, в Повідомленні за формою № 20-ОПП платниками податків надається інформація про місцезнаходження об’єкта оподаткування згідно Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ).

«Подавати Повідомлення за формою № 20-ОПП з позначкою «зміни» необхідно лише у разі виникнення змін у відомостях про об’єкти оподаткування. Якщо зміни у відомостях про сам об’єкт оподаткування відсутні – подавати Повідомлення за формою № 20-ОПП з метою зміни значення коду КОАТУУ на новий код КАТОТТГ не потрібно. Переглянути інформацію про об’єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, можна в приватній частині Електронного кабінету», - зазначив Богдан Катрушин.