Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ВНЕСКУ НА ЗАГАЛЬНООБОВ’ЯЗКОВЕ ДЕРЖАВНЕ СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

, опубліковано 18 січня 2022 о 08:01

З 24 грудня 2021 року набрав чинності Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 23.07.2021 № 417, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.09.2021 за № 1185/36807 (далі - Порядок).

Порядок визначає процедуру зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) або повернення платникам, на яких згідно із Законом покладено обов'язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (далі - Платник), надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску, в тому числі тих, які сплачені через єдиний рахунок.

Зазначеним Порядком передбачено:

- можливість подання платниками, на яких згідно із Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» покладено обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), заяви про повернення коштів з рахунків 3556 (далі - Заява) в електронній формі через електронний кабінет;

- можливість додавання до Заяви в електронній формі копії розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів;

- у разі відмови в задоволенні Заяви, поданої в електронній формі, надання підрозділом адміністрування платнику повідомлення з відмовою у поверненні коштів через електронний кабінет.

Повернення здійснюється на підставі заяви Платника про повернення коштів. Заява про повернення коштів з рахунків 3556 (далі - Заява) подається до територіального органу ДПС за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених коштів, за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку.

Заява може бути подана Платником до територіального органу ДПС в електронній формі через електронний кабінет та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

До Заяви Платник обов'язково додає копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (до Заяви в електронній формі - електронну копію зазначеного документа). Копія цього документа завіряється Платником особисто.

У разі надходження Заяви проводиться перевірка наданої Платником інформації та формується висновок про повернення коштів з рахунків 3556 за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку або приймає рішення про відмову у задоволенні Заяви.

Заява залишається без задоволення у таких випадках:

- невідповідність Заяви формі, визначеній у додатку 1 до цього Порядку;

- недостовірність викладеної у Заяві інформації;

- подання Заяви не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску;

- наявність у Платника заборгованості зі сплати єдиного внеску та/або фінансових санкцій;

- ненадання документа, що додається до Заяви згідно з пунктом 6 цього Порядку.

Наразі в ДПС триває робота щодо доопрацювання ITC ДПС, у зв’язку з чим зазначені нововведення перебувають в процесі реалізації.

Після завершення робіт з доопрацювання ITC ДПС формування зазначених документів відбуватиметься в електронному вигляді відповідно до Порядку.