Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок надсилання резидентом України до контролюючого органу Повідомлення про початок або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою.

, опубліковано 04 січня 2022 о 16:25

Про зміни, якими доповнено розділ І Податкового кодексу України стосовно контрольованих іноземних компаній Податкового кодексу України розповів для ЗМІ в.о. заступника начальника Юрій Назаренко.

Він зазначив, що Законом України від 16.01.2020 №466 «Про внесення змін до ПКУ щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», розділ І ПКУ, доповнено статтею 392 «Контрольовані іноземні компанії», що набирає чинності з 01 січня 2022 року відповідно до Закону №1117.

Як повідомив Юрій Назаренко, фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрат визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Дані вимоги зазначені підпунктом 392.5.5 пункту 392.5 статті 39 ПКУ.

Більш детально Юрій Назаренко розповів про наказ Міністерства фінансів України від 22 вересня 2021 року № 512 «Про затвердження форми та Порядку надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи», який набув чинності 01 січня 2022 року. Даний наказ зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22 листопада 2021 року за №1525/37147.

Згідно наказу Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю). Форма і порядок надсилання такого повідомлення встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує та реалізує державну фінансову політику.

Необхідно звернути увагу, що Форма Повідомлення складається із п’яти розділів:

І розділ - Дані щодо фізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України (контролюючої особи),

ІІ розділ - Дані щодо іноземної юридичної особи або утворення без статусу юридичної особи,

ІІ розділ - Інформація щодо набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі,

IV розділ - Інформація щодо початку/припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою,

V розділ - Інформація щодо майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

«Повідомлення складається фізичними (юридичними) особами - резидентами України та протягом 60 днів подається до контролюючого органу. Звертаємо увагу, що у разі набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі, майнових прав на частку в активах, доходу чи прибутку утворення без статусу юридичної особи; початку/закінчення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою стосовно частки в активах, доходах чи прибутку декількох осіб Повідомлення надсилається щодо кожної особи окремо», - зазначив Юрій Назаренко.

Порядком передбачені підстави для відмови у прийнятті Повідомлення контролюючим органом, це може бути:

відсутність платника податків — контролюючої особи на обліку у контролюючому органі;

отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення юридичної особи;

наявність у державному реєстрі фізичних осіб - платників податків інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника.