Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Погашення податкового боргу комунальних підприємств

, опубліковано 20 серпня 2021 о 09:57

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП інформує, щодо погашення податкового боргу комунальних підприємств.

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 89.1 ст. 89 Податкового кодексу України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно п. 89.2 ст. 89 ПКУ право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, та на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Керуючись п. 95.1 ст. 95 ПКУ контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Погашення податкового боргу комунальних підприємств має свої особливості.

Згідно п. 96.1 ст. 96 ПКУ у разі якщо сума коштів, отримана від продажу внесеного в податкову заставу майна комунального підприємства, не покриває суму його податкового боргу і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням публічних торгів, або у разі відсутності у такого боржника власного майна, що відповідно до законодавства України може бути внесено в податкову заставу та відчужено, контролюючий орган зобов'язаний звернутися до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить майно такого платника податків, з поданням щодо прийняття рішення про виділення коштів місцевого бюджету на сплату податкового боргу такого платника податків або прийняти рішення ліквідацію чи банкрутство такого платника.

Крім того слід зауважити, що виникнення у комунального підприємства податкового боргу є підставою для розірвання трудового договору (контракту) з керівником такого підприємства у розумінні п.96.4 ст.96 ПКУ.

Необхідно пам’ятати про обов’язок сплачувати податки вчасно і в повному обсязі.

Отримати дані щодо стану заборгованості підприємств перед бюджетом та надійності ділових партнерів в частині сумлінності сплати ними податків і зборів можна завдяки онлайн сервісу «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» через офіційний вебпортал Державної податкової служби України.