Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Східному міжрегіональному управлінні відбулося засідання «круглого столу» щодо декларування податку на прибуток

, опубліковано 06 серпня 2021 о 11:12

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків у режимі відеоконференцзв’язку з використанням ZOOM відбулося засідання «круглого столу» щодо декларування податку на прибуток.

У заході взяли участь в.о. начальника Східного міжрегіонального управління  ДПС по роботі з великими платниками податків Андрій Суббот, начальник Запорізького управління податкового адміністрування підприємств Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Дмитро Білий, головний бухгалтер АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Світлана Полторак, заступник головного бухгалтера АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Олена Гринюк, головний бухгалтер ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» Олена Шепотенко.

Головною метою засідання було обговорення питання декларування податку на прибуток за півріччя 2021 року. Також було розглянуте питання запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

«На загальний показник прибутку, а саме фінансовий результат до оподаткування, який є базою для нарахування податку на прибуток, впливають різні чинники.  Серед них виправлення бухгалтерських помилок минулих періодів, різні типи коригувань, передбачені Податковим кодексом України, трансфертне ціноутворення. Важливим напрямом використання прибутку є його розподіл на дивіденди. Глобальна мета діяльності кожного підприємства – підвищення рентабельності бізнесу і зростання прибутку», - зазначив Андрій Суббот.

Учасники засідання обговорили питання декларування податку на прибуток за півріччя 2021 року, сплати дивідендів на частку державного майна, подання розрахунку частини чистого прибутку, вплив курсових різниць на визначення об’єкту оподаткування податком на прибуток, умови експортних договорів та терміни відстрочення розрахунків.

У зв’язку із набранням чинності Законом України від 15 червня 2021 року №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору  до бюджету», Дмитро Білий  проінформував присутніх про право громадян, які з 1 вересня 2021 року мають можливість задекларувати активи, з яких не були сплачено податки та таким чином легалізувати їх. Ця можливість надана нормами закону про проведення одноразового добровільного декларування. Для того, щоб платник не залишився один на один зі своїми сумнівами, нерозуміннями зараз Державною податковою службою проводиться роз’яснювальна робота з зазначеного питання (інформаційний лист № 22).

Наприкінці учасники заходу визначили спільні напрями діяльності, спрямовані на звітування з податку на прибуток.