Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нові зміни до порядку застосування РРО та ПРРО

, опубліковано 01 червня 2021 о 08:41

З метою приведення у відповідність до Законів України № 1017 та № 1117 порядків, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. № 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за № 918/29048 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» (далі – наказ № 547), ДПС України підготовлено проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питання застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій».

Основні зміни, що вносяться даним проектом наказу:

  1. Скасування обов’язку суб’єкта господарювання, який проводить розрахункові операції через РРО, забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня, а також в частині обов’язку забезпечувати використання режиму попереднього програмування в РРО найменування, ціни, кількості товарів (за винятком підакцизних).
  2. Встановлення терміну проведення робіт ЦСО з введення РРО в експлуатацію.
  3. Врегулювання можливості застосовувати в ПРРО на ряду з кваліфікованим електронним підписом та/або печатки удосконаленого електронного підпису та/або удосконаленої електронної печатки. Також встановлено нову електронну форму, за якою суб’єкт господарювання, який зареєстрував ПРРО, надає інформацію про кваліфіковані/удосконалені сертифікати відкритих ключів, які використовуються в ПРРО, для їх включення до Реєстру.
  4. Заборона використовувати ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним.
  5. Надання можливості ведення обліку операцій з видачі готівкових коштів держателям ЕПЗ через ПРРО.
  6. Скасування необхідності подавати на реєстрацію до фіскального сервера документ, що засвідчує факт відкриття/закриття зміни («Повідомлення про відкриття зміни програмним реєстратором розрахункових операцій» форма № 3-ПРРО).
  7. Урегулювання порядку формування та видачі фіскальних номерів фіскальним сервером ДПС, отримання ПРРО таких фіскальних номерів.

Отже, внесення змін до порядків створить правові підстави для подальшої технічної реалізації та вдосконалення роботи ПРРО та взаємодії з фіскальним сервером.

Додатково наголошуємо, що дані зміни розповсюджуються лише на суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія Закону     № 265 та Податкового кодексу в частині обов’язкового застосування РРО/ПРРО (юридичні та фізичні особи – підприємці).