Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповідальність за корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення

, опубліковано 10 листопада 2021 о 16:24

Закон України від 14.10.2014 № 1700-VIІ «Про запобігання корупції» (із змінами) (далі – Закон) визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень.

Законом з метою запобігання корупційним та пов’язаним  з корупцією правопорушенням визначені спеціальні обмеження щодо діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, інших осіб, заходи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, правила етичної поведінки та фінансового контролю, захист викривачів, інші механізми запобігання корупції.

За вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень передбачена кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність.

Корупційне правопорушення - діяння, що містить ознаки корупції, вчинене уповноваженою особою, за яке законом встановлено кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

З об’єктивної сторони склад корупційного правопорушення завжди характеризується використанням особою влади та службового становища всупереч інтересам служби.

Правопорушення, пов’язане з корупцією - діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені Законом вимоги, заборони та обмеження, вчинене уповноваженою особою, за яке законом встановлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Як корупційні, так і пов’язані з корупцією правопорушення з суб’єктивної сторони характеризуються метою одержання неправомірної вигоди.