Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Законодавчо відновлено відповідальність за недостовірне декларування у виді позбавлення волі

, опубліковано 22 липня 2021 о 16:36

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що 21 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 29.06.2021 № 1576-ІХ «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

Зокрема, змінено визначення суб’єктів адміністративного (ст.172-6 ч.1 та ч.4) та кримінальних правопорушень (ст. 366-2 та ст. 366-3) в частині декларування недостовірної інформації та неподання або несвоєчасного подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого  самоврядування.

В чинних редакціях КУАП та ККУ суб’єктами зазначених правопорушень є особи, які повинні подавати декларації відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 45 Закону України від 14.10.2014 № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» (зі змінами).

 То б то відповідальність настає за недостовірне декларування або неподання чи несвоєчасне подання щорічних декларацій, та декларацій перед звільненням та після звільнення.

 В Кримінальному кодексі України за скоєння злочинів, передбачених ч. 2 ст.366-2 «умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, … якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб» та ст. 366-3 «Неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» додано покарання у вигляді позбавлення волі: в першому випадку на строк до 2-х років, у другому позбавлення волі строком на 1 рік.

 Також слід зауважити, що знижено поріг притягнення до відповідальності за ч.2 ст. 366-2 ККУ з 4000  прожиткових мінімумів для працездатних осіб до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.