Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний рахунок – зручно і вигідно! Покроковий алгоритм переходу на єдиний рахунок

, опубліковано 24 вересня 2024 о 08:47

З 01.01.2021 року розпочав функціонування і успішно працює Єдиний рахунок для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС (далі – Єдиний рахунок).

Єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених цим Кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

Не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки:

1) через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 та отримати реквізити єдиного рахунку;

2) отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

3) надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Інформація про реквізити єдиного рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в день його включення до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Такий спосіб сплати податків є зручний та вигідний, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.