Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яке визначення термінів «фінансовий агент» та «підзвітний рахунок» для цілей Багатосторонньої угоди CRS?

опубліковано 06 вересня 2024 о 15:13

Яке визначення термінів «фінансовий агент» та «підзвітний рахунок» для цілей Багатосторонньої угоди CRS?

Відповідно до п.п. 14.1.257 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) фінансовий агент – будь-яка особа (крім фізичної особи), яка відповідає визначенню Звітної фінансової установи України, у значенні, наведеному в Угоді FATCA, та/або Підзвітної фінансової установи відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS, та яка відповідно до ПКУ та інших актів законодавства, ухвалених на виконання положень Угоди FATCA та Багатосторонньої угоди CRS, зобов’язана застосовувати заходи належної комплексної перевірки до фінансових рахунків, подавати звіт про підзвітні рахунки до контролюючого органу, виконувати інші обов’язки та нести відповідальність за порушення цих обов’язків у порядку, встановленому законом.

Для цілей Багатосторонньої угоди CRS особи, які зобов’язані виконувати обов’язки фінансових агентів (є Підзвітними фінансовими установами), визначаються відповідно до правил зазначеної Багатосторонньої угоди CRS, Загального стандарту звітності CRS та нормативно-правових актів центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, для реалізації Багатосторонньої угоди CRS.

Багатостороння угода CRS – багатостороння угода компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS), укладена відповідно до ст. 6 Конвенція про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (далі – Конвенція) про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (п.п. 14.1.10 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Статтею 39 прим. 3 ПКУ визначено основні вимоги до встановлення фінансовими агентами підзвітних рахунків та подання звітів про підзвітні рахунки для цілей  FATCA) та Багатосторонньої угоди CRS.

Для цілей Угоди FATCA та Багатосторонньої угоди CRS терміни, визначені ПКУ, мають застосовуватися та тлумачитися з урахуванням Угоди FATCA, Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS, відповідно у частині, в якій вони не суперечать Угоді FATCA та Загальному стандарту звітності CRS, залежно від того, для цілей якого міжнародного договору застосовується відповідний термін (п.п. 39 прим. 3.1.2 п. 39 прим. 3.1 ст. 39 прим. 3 ПКУ).

Пунктом 1 розд. І Багатосторонньої угоди CRS визначено терміни для цілей Багатосторонньої угоди CRS, зокрема:

«Підзвітний Рахунок» означає Фінансовий Рахунок, який веде Підзвітна Фінансова Установа та який відповідно до процедур належної перевірки, що відповідають Загальному Стандарту Звітності, був визначений як рахунок належний одній або декільком особам, що є Підзвітними Особами для іншої Юрисдикції, або Пасивній Нефінансовій Організації з однією або декількома Контролюючими Особами, які є Підзвітними Особами для іншої Юрисдикції.

«Юрисдикція» означає країну або територію, щодо якої набрала чинності й почала діяти Конвенція  у результаті підписання та ратифікації відповідно до ст. 28 Конвенції або у зв’язку з територіальним поширенням згідно з ст. 29 Конвенції та яка є стороною, що підписала Багатосторонню угоду CRS;

«Підзвітна Фінансова Установа» означає Фінансову Установу Юрисдикції, яка не є Непідзвітною Фінансовою Установою;

«Загальний Стандарт Звітності» означає стандарт автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в податкових цілях (що включає Коментарі), розроблений ОЕСР разом з країнами Великої двадцятки.