Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Самостійне погашення заборгованості по податках, порядок заповнення реквізитів «Призначення платежу» платіжних інструкцій

, опубліковано 05 лютого 2024 о 11:37

Кожен громадянин сплачує податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством. При цьому платник самостійно обчислює, декларує та сплачує суми податків та зборів у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує платників податків, що Наказом Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року № 148 (далі – Наказ № 148) затверджено новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.

Головною метою Наказу № 148 є, зокрема, спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

При заповненні платіжних інструкцій згідно розділу II Порядку у полі «Призначення платежу» слід зазначати «Код виду сплати», який обирається з переліку кодів, що пропонується ІКС, та «Додаткова інформація запису» у довільній формі.

Платники податків, які мають податковий борг або заборгованість з єдиного внеску, при заповненні реквізитів розрахункового документа у полі «Призначення платежу» мають зазначати код виду сплати «140» – сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань.

Наголошуємо, що самостійна та своєчасна сплата узгоджених грошових зобов’язань дозволить уникнути застосування заходів примусового стягнення боргів, збереже платників податків від застосування фінансових санкцій (пені, штрафів), передбачених нормами Податкового кодексу України. До того ж дотримання податкової дисципліни та сумлінне ставлення платників до питання сплати податків формує позитивний імідж суб’єкта господарювання перед його бізнес-партнерами.