Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Переваги застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій

, опубліковано 10 січня 2024 о 08:58

Законом України від 30.06.2023 №3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” з 1 жовтня 2023 року відновлено відповідальність суб’єктів господарювання  за порушення вимог  Закону України від 06.07.1995 № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

З метою дотримання вимог законодавства з питань застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг та уникнення відповідальності за порушення порядку здійснення готівкових розрахунків, суб’єкти господарювання повинні застосовувати РРО та/або ПРРО. 

Процедури реєстрації РРО та ПРРО врегульовані порядками затвердженими наказами Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 за №918/29048 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій.

На виконання законодавчих вимог, Державною податковою службою України розроблено та запропоновано для використання суб'єктам господарювання безкоштовне програмне забезпечення ПРРО. Інформація щодо такого програмного забезпечення, актуальні нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері реєстрації та застосування ПРРО, відповіді на поширені питання, що надходять до ДПС від користувачів ПРРО, презентаційні матеріали та покрокові інструкції зі встановлення та налаштування ПРРО, тощо розміщені у банері Програмні РРО за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/. 

Слід зазначити, що, ПРРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який підтримує операційну систему Windows, Android, IOS i web-версії та має підключення до мережі Інтернет. Реєстрація в контролюючому органі ПРРО проводиться автоматично через Єдине вікно подання електронної звітності із застосуванням будь-якого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання – Електронний кабінет, iFin, Sonata, M.E.Doc тощо на підставі заяви, що подається до фіскального сервера ДПС у електронній формі.

Суб’єкт господарювання за власним вибором та виходячи з власних потреб та фінансових можливостей обирає що йому більше підходить (РРО чи ПРРО), але застосування ПРРО має переваги порівняно з класичними РРО, зокрема:

-         реєстрація в режимі онлайн/офлайн розрахункових документів та фіскальних звітних чеків в ДПС незалежно від того в якій формі проводиться оплата;

-         створення Z-звітів в автоматичному режимі;

-         можливість надсилання електронних чеків покупцям на е-mail або в месенджери;

-         легкий і швидкий процес відкриття і закриття зміни;

-         сформовані довідники;

-          можливість роботи в режимі «офлайн».

При цьому слід зауважити, що використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється Законом № 265.