Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо випадків помилкової сплати податків, зборів, платежів до бюджетів

, опубліковано 13 листопада 2023 о 14:05

На виконання розділу Х Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18.03.2016 р. N 375) інтегровані картки платника по всім податкам, зборам та платежам засобами ІТС „Податковий блок” в електронному вигляді знаходяться у контролюючому органі за місцем обліку.

Якщо підприємство або ФОП  не перебуває на обліку в податковому органі, на рахунки якого сплачено податки, збори, платежі, то вказані кошти, після надходження на бюджетний рахунок відображаються в інтегрованій картці умовного платника „Платежі до вияснення” (66666666) і не зараховуються в погашення податкових зобов’язань платника.

На підставі Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, кошти, які відображаються в ІКП „Платежі до вияснення” (66666666) повинні бути відпрацьовані – здійснено перерахування коштів на бюджетний рахунок за місцем реєстрації платника.

Згідно п. 3, 4 ст. 43 Податкового Кодексу України обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення, платник податків подає заяву, в якій зазначає напрям перерахування коштів.

Враховуючи вищевикладене, при виявленні помилкової сплати, наполегливо рекомендуємо не зволікати та невідкладно подавати електронну заяву (форма J1302001 для юридичних осіб та F1302001 для фізичних осіб) про перерахування помилково сплачених коштів на бюджетний рахунок за місцем реєстрації платника, згідно ст. 43 ПКУ та надалі використовувати для сплати податку коректні реквізити, які в актуальному стані розміщено на офіційному порталі ДПС у розділі «Рахунки для сплати платежів» (tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv).