Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як СГ, який був у 2022 році платником ЄП четвертої групи та у 2023 році буде платником податку на прибуток звітує по мінімальному податковому зобов’язанню за 2022 рік (за якою формою), якщо податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2022 рі

, опубліковано 22 лютого 2023 о 16:05

Як СГ, який був у 2022 році платником ЄП четвертої групи та у 2023 році буде платником податку на прибуток звітує по мінімальному податковому зобов’язанню за 2022 рік (за якою формою), якщо податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за 2022 рік не подає, а на 2023 рік не буде подавати податкову декларацію платника ЄП четвертої групи?

Відповідно до п.п. 14.1.114 прим. 2 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі – підприємцю, є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Норми ПКУ не містять положення щодо звільнення суб’єктів господарювання від обов’язку визначення мінімального податкового зобов’язання у зв’язку з втратою (самостійною відмовою) статусу платника єдиного податку четвертої групи.

Таким чином у платника податків виникає обов’язок подати уточнюючу податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи за 2022 рік з розрахунком мінімального податкового зобов’язання.

Відповідні роз’яснення розміщені 17.02.2023 на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Прес-центр/Новини/ Питання-відповіді щодо особливостей визначення мінімального податкового зобов’язання (питання 2) (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/655500.html).