Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання-відповіді щодо затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 №1428 змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою ...

, опубліковано 15 лютого 2023 о 13:47

Питання-відповіді щодо затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022  №1428 змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» 

До управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків надходять актуальні питання (в тому числі в телефонному режимі "гаряча лінія") щодо затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 №1428 змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Пропонуємо вашій увазі найбільш поширені питання та відповіді на них з вищезазначеної теми.

Питання: Який механізм автоматичної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022  №1428 «Про внесення змін до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі - Постанова 1428)?

Відповідь: Якщо у таких податкових накладних/розрахунках коригування зазначені операції виключно з кодами згідно з УКТЗЕД та/або кодами послуг згідно з ДКПП, що відображені у таблицях даних платника податку, врахованих згідно з рішенням комісії регіонального рівня, щодо таких податкових накладних/розрахунків коригування не прийняте рішення комісією регіонального рівня або комісією центрального рівня, у платника наявна відповідна сума ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - Реєстр), то у день набрання чинності Постанови 1428 діяла разова автоматична реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрація яких була зупинена з 14.10.2022 до дня, що передує даті набрання чинності Постанови 1428 (з 14.10.2022 по 10.01.2023).

Питання: Які зміни були прийняті до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» щодо ознак безумовної реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Реєстрі?

Відповідь: Ознаки безумовної реєстрації розширені, зокрема, доповнені умовами реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування за цими ознаками, якщо обсяг операцій податкових накладних не перевищує 5 тис. грн, а в розрахунках коригування абсолютні значення обсягу операцій на зменшення та/або операцій на збільшення не перевищує 5 тис. грн. Водночас, обсяг операцій у поточному місяці за такими податковими накладними/розрахунками коригування не може перевищувати 500 тис. грн, щодо платника податку, який подав такі податкові накладні/розрахунки коригування, відсутнє діюче рішення про відповідність критеріям ризиковості платника податку, а керівник - посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більш як у трьох (включно) платників податку.

Питання: Чи зобов’язані податкові органи зазначати у рішенні про відповідність критеріям ризиковості платника податку податкову інформацію, що стала підставою для прийняття такого рішення ?

Відповідь: Так. Для цього запроваджено довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку. Така податкова інформація в обов’язковому порядку зазначається у рішенні про відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку. Довідник визначається ДПС та затверджується відповідним наказом, оприлюдненим на офіційному вебпорталі ДПС.