Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Допомога по тимчасовій втраті працездатності: що необхідно знати?

, опубліковано 19 жовтня 2022 о 09:44

Оскільки дохід у вигляді допомоги по тимчасовій втраті працездатності (лікарняні) не включається до складу заробітної плати, то оподаткування такого доходу здійснюється у загальному порядку визначеному розд. IV Податкового кодексу, тобто за ставкою податку на доходи фізичних осіб 18%.

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидентів Дія Сіті встановлені п. 170.14 прим. 1 ст. 170 ПКУ . Зокрема, визначено, що  за ставкою 5% оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Структуру заробітної плати, до якої включаються: основна заробітна плата; додаткова заробітна плата; інші заохочувальні та компенсаційні виплати визначено Законом про оплату праці.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, здійснюється з урахуванням Інструкції зі статистики заробітної плати.

Допомога по тимчасовій непрацездатності відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці (п. 3.2 розд. III Інструкції).