Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто має право на отримання одноразової соціальної підтримки у вигляді одноразової компенсації з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску, відповідно до ЗУ від 04 грудня 2020 року № 1071-ІХ, та до якого органу подається заява для отри

, опубліковано 21 вересня 2022 о 11:09

Хто має право на отримання одноразової соціальної підтримки у вигляді одноразової компенсації з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску, відповідно до ЗУ від 04 грудня 2020 року № 1071-ІХ, та до якого органу подається заява для отримання такої компенсації?

Надання соціальної підтримки у вигляді одноразової компенсації – одноразової виплати державою суб’єктам господарювання, які є юридичними особами, з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) регулюється ст. 4 Закону України від 04 грудня 2020 року № 1071-ІХ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1071).

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону № 1071 суб’єкти господарювання мають право на отримання одноразової компенсації у разі якщо на 31 жовтня 2020 року їх основний вид економічної діяльності відносився до Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, який визначається Кабінетом Міністрів України (далі – КМУ ).

Одноразова компенсація надається юридичним особам, підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності Законом № 1071, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, не припинена (п. 4 ст. 4 Закону № 1071).

При цьому, одноразова компенсація суб’єктам господарювання не надається, якщо у суб’єкта господарювання на дату набрання чинності Законом № 1071 є заборгованість зі сплати єдиного внеску (абзац третій п. 3 ст. 4 Закону № 1071).

Пунктом 2 ст. 4 Закону № 1071 визначено, що для реалізації права на отримання одноразової компенсації суб’єкт господарювання має подати в електронному вигляді заяву до контролюючого органу за місцем обліку як платника єдиного внеску.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, на підставі поданих заяв формує Реєстр набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання (далі – Реєстр).

Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, форма заяви на отримання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, порядок формування та ведення Реєстру встановлюються КМУ (п. 6 ст. 4 Закону № 1071).