Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протягом якого терміну передається облікова справа та ІКП платника єдиного внеску у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району (перереєстрації)?

, опубліковано 21 вересня 2022 о 08:20

Протягом якого терміну передається облікова справа та ІКП платника єдиного внеску у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району (перереєстрації)?

Відповідно до п. 6 розд. ІІ, п. 5 розд. ІІІ Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 із змінами і доповненнями, після надходження з Єдиного державного реєстру відомостей про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника, пов’язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці або заяви за формою № 1-ЄСВ з приміткою «Зміни» або за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни», до реєстру страхувальників контролюючим органом до дати спливу одного місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника вноситься запис про переведення на облік такого платника до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

Пунктами 10.7, 10.8 розд. X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Порядок № 1588) передбачено, що протягом двадцяти днів після отримання відомостей або заяви про зміну місцезнаходження платника податків контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків засобами інформаційної системи в електронному вигляді формує та надсилає до контролюючого органу за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків повідомлення за формою № 11-ОПП (із заповненими I та II розділами). Протягом двох робочих днів після надходження повідомлення за формою № 11-ОПП контролюючий орган за новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків здійснює взяття його на облік (основне місце обліку).

Якщо до дати спливу одного місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків контролюючий орган за новим місцезнаходженням (місцем проживання) не здійснив взяття такого платника на облік (основне місце обліку), то взяття на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання) здійснюється автоматично у день спливу такого строку.

Враховуючи викладене, взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) як платника податків, так і платника єдиного внеску, здійснюється не пізніше спливу місячного строку з дня отримання відомостей або заяви про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника.

Дані про взяття платника на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання) передаються до державного реєстратора та оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС та ДП «Інформаційно-ресурсний центр».

У день взяття на облік платника єдиного внеску за новим місцезнаходженням (місцем проживання) відбувається автоматична передача інтегрованої картки платника єдиного внеску.

Згідно з п. 10.15 розд. X Порядку № 1588 контролюючий орган за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) передає облікову справу платника податків та інші документи щодо адміністрування податків, зборів контролюючому органу за основним місцем обліку у такі строки:

після закінчення бюджетного періоду, якщо строк адміністрування податків, зборів продовжено до закінчення бюджетного періоду за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання);

протягом двох робочих днів після зняття з обліку в інших випадках.