Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи зобов’язана ФОП кошти, отримані за операціями з експорту товарів/послуг (в тому числі які не підпадають під валютний нагляд) на рахунок, відкритий в іноземній фінансовій установі, яка знаходиться за межами території України, перераховувати на рахунок д

, опубліковано 16 вересня 2022 о 09:12

Чи зобов’язана ФОП кошти, отримані за операціями з експорту товарів/послуг (в тому числі які не підпадають під валютний нагляд) на рахунок, відкритий в іноземній фінансовій установі, яка знаходиться за межами території України, перераховувати на рахунок для здійснення підприємницької діяльності, відкритий в Україні, та чи передбачена відповідальність, у разі не перерахування таких коштів або їх перерахування на рахунок, відкритий на фізичну особу – громадянина як на території України, так і за її межами?

Постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 затверджена Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів (далі – Інструкція), відповідно до п. 5 розд. І якої клієнти мають право відкривати рахунки в будь-яких банках України відповідно до власного вибору для забезпечення своєї господарської/підприємницької/інвестиційної/незалежної професійної діяльності/діяльності, яка не пов’язана з підприємницькою, і власних потреб.

Згідно із п. 14 Інструкції за поточними рахунками, що відкриваються банками клієнтам-резидентам у національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб - резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ, відповідальність за порушення ними валютного законодавства визначено Законом України від 21 червня 2018 року № 2473-VІІІ «Про валюту і валютні операції».

Законом України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999 року № 679-XIV із змінами і доповненнями визначено, що Національний банк України (далі – НБУ) виконує функції, зокрема, щодо встановлення для банків проведення банківських операцій; здійснює відповідно до визначених спеціальним законом повноважень валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті.

Враховуюче викладене, з зазначеного питання пропонуємо звертатись до НБУ.