Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи подають Додаток ЄСВ 1 у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи ФОП на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, які мають статус пенсіонера або особи з інв

, опубліковано 04 серпня 2022 о 15:35

Згідно з пп. 2 та 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, зокрема, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб – підприємці на загальній системі оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464-VI).

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 такі платники звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Слід зазначити, що Державною податковою службою України (далі – ДПС) та Пенсійним фондом України (далі – ПФУ) складається Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників єдиного внеску), відповідно до норм якого ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників єдиного внеску) про те, що вони є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Після відображення зазначеної інформації в інформаційно-телекомунікаційній системі «Податковий блок», таким платникам припиняється нарахування єдиного внеску з наступного місяця після встановлення пенсії.

Починаючи з 01.01.2022 фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства подають за податкові звітні періоди 2021 року Податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783, далі – Наказ № 783) (далі – Декларація), у складі якої формують додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток ЄСВ 1).

Враховуючи зазначене, фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства, які мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу протягом 12 місяців звітного року, звільняються від подання додатка ЄСВ 1 у складі Декларації. Такі особи можуть подати Додаток ЄСВ 1 за умови самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску.

Платники, звільнені від сплати єдиного внеску відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 не з початку звітного року, зобов’язані подати Додаток ЄСВ 1 у складі Декларації за всі місяці до місяця встановлення пенсії/встановлення інвалідності/досягнення пенсійного віку включно.