Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яким чином заповнюється Додаток 3 та Розділ А декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв, якщо спирт для виготовлення продукції було отримано по векселю, а реалізація готової продукції відбувалась на експорт...

, опубліковано 18 липня 2022 о 13:57

Яким чином заповнюється Додаток 3 та Розділ А декларації акцизного податку виробником алкогольних напоїв, якщо спирт для виготовлення продукції було отримано по векселю, а реалізація готової продукції відбувалась на експорт (в т.ч. магазинам безмитної торгівлі) та чи необхідно при цьому заповнювати Додаток 4 до декларації?

Згідно з п. 225.1 ст. 225 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) суб’єкт господарювання зобов’язаний сплатити податок або подати контролюючому органу за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів та вермутів), податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов’язання такого платника у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.
У разі експорту (вивезення) підакцизних товарів (продукції) за межі митної території України сума податку для погашення податкового векселя визначається з урахуванням обсягів відвантаженої на експорт продукції згідно з належно оформленою митною декларацією (п.225.6 ст. 225 ПКУ).
Форма декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 (далі – Порядок № 14) зі змінами та доповненнями.
Згідно з п. 2 розд. І Порядку № 14 Декларацію складають та подають особи, визначені ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) як платники акцизного податку.
Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше відображаються у розд. А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше» (далі – розд. А) Декларації, для заповнення якого використовуються дані, зокрема, з Додатка 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI Кодексу)» (далі – Додаток 3) до Декларації.
Порядок заповнення розд. А Декларації встановлено п. 3 розд. IV Порядку № 14, зокрема, сума акцизного податку за виданими податковими векселями, що підлягають погашенню у звітному (податковому) періоді зазначається в рядку А 1.1 розд. А Декларації та переноситься з графи 16 Додатка 3 до Декларації.
Пунктом 7 розд. V Порядку № 14 визначено порядок заповнення Додатка 3 до Декларації, зокрема, у графі 10 Додатка 3 вказується сума акцизного податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого у ст. 225 розд. VI ПКУ, термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці).
При цьому, у графі 13 Додатка 3 до Декларації вказується сума акцизного податку, нарахована з експортних операцій, з реалізації безпосередньо вітчизняними виробниками алкогольних напоїв магазинам безмитної торгівлі, на яку зменшується сума акцизного податку, зазначена у векселі або попередньо сплачена грошовими коштами, у разі підтвердження таких операцій належно оформленими митними деклараціями. Сума акцизного податку зазначена у графі 13 Додатка 3 зменшує суму податкового зобов’язання, що підлягає сплаті до бюджету, яка зазначається у графі 16 Додатка 3 до Декларації.
Згідно з п. 213.2 ст. 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року
№ 2755-VI зі змінами і доповненнями (далі – ПКУ) операції з вивезення (експорту) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України належать до операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню. Відповідно до норм Порядку № 14 у Додатку 4 «Обороти, що звільняються від оподаткування, оподатковуються за нульовою ставкою» (далі – Додаток 4) до Декларації відображаються лише операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою, операції з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню не відображаються в Додатку 4 Декларації. Однак, якщо платник податків вважає, що форма Декларації збільшує або зменшує його податкові зобов’язання всупереч нормам ПКУ такий платник має право подати разом з Декларацією Додаток 10 «Зразок доповнення до декларації акцизного податку відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу» та відобразити в ньому операції які не підлягають оподаткуванню у довільній формі за реквізитами Додатка 4.
Разом з цим, зазначаємо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.