Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно ФОП на загальній системі оподаткування зазначати доходи від провадження господарської діяльності та інші доходи...

, опубліковано 06 липня 2022 о 13:27

Чи потрібно ФОП на загальній системі оподаткування зазначати доходи від провадження господарської діяльності та інші доходи в розд. ІІ податкової декларації про майновий стан і доходи з позначкою «довідкова» з Додатком ЄСВ 1 для призначення пенсії чи призначення матеріального забезпечення, страхових виплат?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
Згідно з п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи - підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.
Типова форма, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 (далі - Типова форма №261).
Відповідно до п. 1 розд. III Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі - Інструкція), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020     № 783) у розділі І податкової декларація про майновий стан і доходи (далі -декларація), зокрема заповнюються, але не виключно:
у рядку 1 позначкою «х» вказується тип декларації («звітна» або «звітна нова» або «уточнююча»), та, за потреби, додаткова позначка «довідкова».
Декларація типу «звітна» або «звітна нова» із одночасним зазначенням додаткової позначки «довідкова» - це декларація, що подається фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок), за себе за період до дати формування заяви на призначення пенсії або до дати настання страхового випадку;
у рядку 8 ставиться позначка «х», що свідчить про те, що декларація містить відомості про суми нарахованого єдиного внеску та передбачає заповнення додатків ЄСВ 1 або ЄСВ 2 або ЄСВ 3.
При цьому Додаток ЄСВ 1 заповнюється в загальному порядку.
Враховуючи викладене, положеннями Інструкції не передбачено заповнення фізичною особою - підприємцем на загальній системі оподаткування розд. II декларації з позначкою «довідкова».
Водночас, слід зазначити, що подання податкової декларації з типом «призначення пенсії» або «матеріального забезпечення, страхових виплат» з позначкою «довідкова» з Додатком ЄСВ 1, не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для податкового звітного періоду згідно вимог п. 177.5 ст. 177 ПКУ (за результатами календарного року), та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.