Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З якої дати необхідно сплачувати земельний податок ЮО у разі набуття права власності на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності?

, опубліковано 26 травня 2022 о 11:04

З якої дати необхідно сплачувати земельний податок ЮО у разі набуття права власності на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності?

Відповідно до п. 287.1 ст. 287Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.
     Державна реєстрація земельних ділянок передбачає внесення до єдиної державної геоінформаційної системи – Державного земельного кадастру (далі – Кадастр) відомостей про землі, відомостей про їх формування та присвоєння земельним ділянкам кадастрового номера (ст. 1 Закону України від 07 липня 2011 року № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр» зі змінами та доповненнями).
     Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями (далі – ЗКУ) встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 ЗКУ).
     Відповідно до ст.ст. 10, 33 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1952) державні реєстратори під час проведення державної реєстрації прав на земельну ділянку обов’язково використовують відомості Кадастру та документи, визначені ст. 27 Закону № 1952.
     Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (п. 1 частини першої ст. 2 Закону № 1952).
     Таким чином, юридична особа, яка набула права власності на земельну ділянку із земель державної або комунальної власності сплачує земельний податок з дня державної реєстрації прав власності на таку земельну ділянку, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Кадастру з урахуванням процедури державної реєстрації, чинної на дату виникнення права власності.