Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків відбулася "гаряча лінія" щодо особливостей оподаткування та подання звітності в умовах воєнного стану

, опубліковано 04 травня 2022 о 12:36

04 травня 2022 року начальник управління податкового адміністрування  підприємств гірничо-металургійної сфери Східного МУ ДПС по роботі з ВПП Олена Працько під час сеансу «гаряча лінія» відповідала на питання  про особливості оподаткування та подання звітності в умовах воєнного стану.

Надаємо вашій увазі найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. Питання щодо дотримання податкового законодавства в частині обовязку реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та формування податкового кредиту на підставі первинних документів (зміни до розділу ХХ «Перехідних положень» відповідно до Закону України від 15.03.2022 року № 2120-IX).

Відповідь: 32.2 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, платники податку за операціями з придбання товарів/послуг, за якими в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальником не зареєстровано податкові накладні та/або розрахунки коригування до них, включають до складу податкового кредиту звітного періоду суми ПДВ, сплачені (нараховані) у складі вартості придбаних товарів/послуг, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, складених (отриманих) платником податку за операціями з придбання товарів/послуг відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Протягом шести місяців після припинення або скасування дії воєнного стану платники зобов’язані забезпечити реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних всіх податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких відстрочена на період дії воєнного стану, а податковий кредит задекларований платниками під час дії воєнного стану на підставі наявних у платника первинних документів, підлягає обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних.

2. Питання щодо особливостей переходу на спрощену систему оподаткування (єдиний податок третьої групи за ставкою 2 % у відношенні платників податку на додану вартість та податку на прибуток), зміни до розділу ХХ «Перехідних положень» відповідно до Закону України від 01.04.2022 року № 2173-IX.

Відповідь: суб’єкти господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку, на час переходу на спрощену систему, перебуватимуть у статусі платника ПДВ. Реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою. Платники ПДВ позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування до них.

"9.12. Оподаткування податком на прибуток платників податку, які перейшли на спрощену систему, здійснюється з урахування наступних особливостей:

- надміру сплачена сума грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що існує на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, може бути зарахована у погашення грошових зобов’язань з цього податку, що виникатимуть після відновлення сплати податку на прибуток підприємств;

- авансові внески з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, що залишилися неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з цього податку на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток підприємств;

- проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного пунктом 140.2 ст. 140 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які збільшили фінансовий результат до оподаткування, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування на дату переходу на сплату єдиного податку за ставкою 2 %, зменшують фінансовий результат до оподаткування з з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 140.2 ст. 140 ПКУ, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств;

- обсяг річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) платника податку на прибуток підприємств обчислюється за весь звітний рік, у тому числі з урахуванням доходів, отриманих за періоди такого року, в яких платник податку перебував на сплаті єдиного податку за ставкою 2 %.

3. Питання щодо особливостей оподаткування податком на нерухоме майно, відміннним від земельної ділянки, земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності та екологічного податку (зміни до розділу ХХ «Перехідних положень» відповідно до Закону України від 15.03.2022 року № 2120-IX).

Відповідь: 69.22. за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності юридичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військової агресією Російської Федерації проти України.

При цьому платники податку – юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено або скасовано воєнний стан, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період.

69.14. Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

69.16. Тимчасово, за 2022 податковий (звітний) рік, не нараховується та не сплачується екологічний податок за об’єктами оподаткування, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Перелік територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України (наказ від 25.04.2022 № 75 відповідно до постанови від 16.04.2022 № 457).