Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи передбачено на період дії воєнного стану подовження терміну погашення податкових векселів, виданих при ввезенні на митну територію України або виробленні ...

, опубліковано 18 квітня 2022 о 12:07

Чи передбачено на період дії воєнного стану подовження терміну погашення податкових векселів, виданих при ввезенні на митну територію України або виробленні в Україні бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів, в т.ч. у разі наявності підтвердження цільового використання авіаційного пального?

Пунктом 229.8 ст. 229 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, зокрема, що для ввезення на митну територію України або реалізації вироблених в Україні бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів імпортери бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів та виробники бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів оформлюють податковий вексель. Перший примірник подається до контролюючого органу (векселедержателя) за місцезнаходженням імпортера або виробника, другий примірник залишається імпортеру або виробнику, а третій примірник (для імпортера) подається до контролюючого органу за місцем митного оформлення таких бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів.
Строк, на який видається податковий вексель, не може перевищувати 90 календарних днів для палива для реактивних двигунів (код 2710 12 70 00, 2710 19 21 00 згідно з УКТ ЗЕД) та 270 календарних днів для бензинів авіаційних (код 2710 12 31 00 згідно з УКТ ЗЕД) (п.п. 229.8.4 п.229.8 ст. 229 ПКУ).
Чинним законодавством не передбачено подовження терміну погашення податкових векселів, виданих при ввезенні на митну територію України або виробленні в Україні бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів на період дії воєнного стану.
Водночас, з урахуванням положення п.п. 69.9 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, яким передбачено, зокрема, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо погашення податкових векселів виданих при ввезенні на митну територію України або виробленні в Україні бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів, таке погашення здійснюється після припинення або скасування воєнного стану.