Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни в податковому законодавстві з питання погашення податкового боргу платників податків

, опубліковано 27 січня 2022 о 15:00

Про зміни до податкового законодавства, які почали діяти з 1 січня 2022 року у  зв’язку з набранням чинності нової редакції Податкового кодексу України розповів для ЗМІ в.о. заступника начальника Олег Басан.

За його словами, 01.01.2022 р. набрав чинності Закон України від 30.11.2021 року N 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі - Закон). Згідно ст. 18 Закону статтю 87 ПКУ доповнено пунктами 87.13 і 87.14 наступного змісту:

Як зазначив Олег Басан, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків за межі України до погашення такого податкового боргу у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги на суму, що перевищує 1 мільйон гривень.

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника підприємства-боржника за межі України - забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

У разі запровадження тимчасового обмеження у праві виїзду керівника за межі України згідно з рішенням суду, яке набрало законної сили, контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання рішення суду:

інформує про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони державного кордону;

розміщує відповідну інформацію в Реєстрі керівників платників податків - боржників.

Не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу в сумі, зазначеній у рішенні суду станом на дату прийняття такого рішення, або у разі отримання інформації з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника платника податків, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника контролюючий орган:

- інформує про зазначене центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони державного кордону, що є підставою для скасування встановленого тимчасового обмеження у праві виїзду такого керівника за межі України;

- розміщує відповідну інформацію в Реєстрі керівників платників податків - боржників.

Закінчення дії тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків здійснюється у наступних випадках:

- погашення суми податкового боргу, зазначеної у рішенні суду, у зв'язку з якою було застосовано таке обмеження;

- у разі отримання інформації з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника підприємства, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника.

«Статтею 19 Закону розширено повноваження податкового керуючого, а саме доповнено п. 91.3. ст. 91 ПКУ наступним змістом - у разі відчуження без згоди контролюючого органу майна платника податків, описаного в податкову заставу, податковому керуючому надано право на здійснення підготовки документів для звернення до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України», - повідомив Олег Басан.

Він звернув увагу на те, що також статтею 20 Закону внесено зміни до абзацу 2 пункту 95.5 статті 95 ПКУ, які полягають в наступному:

Стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках у рахунок погашення податкового боргу здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, за таких умов:

- податковий борг не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати;

- відсутності або наявності у меншій сумі непогашеного зобов'язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов'язань, та/або бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

У разі наявності непогашеного зобов'язання держави перед платником податків у сумі, що є меншою за суму податкового боргу, ця норма застосовується в межах різниці між сумою податкового боргу та сумою зобов'язання держави.

«Норми Закону України від 30.11.2021 року N 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», якими внесено зміни до нової редакції Податкового кодексу України, передбачають певні повноваження та зобов’язання податкових органів та його посадових осіб, реалізація яких допоможе більш ефективно здійснювати напрямок роботи з погашення податкового боргу», - зазначив Олег Басан.