Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оновлення Порядку щодо повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу.

, опубліковано 27 січня 2022 о 13:29

Про зміни, якими оновлено Порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, розповів для ЗМІ в.о. заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Юрій Назаренко. 

Як нагадав Юрій Назаренко, Закон України від 15.07.2021 р. № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» передбачає створення спеціального правового режиму для IT-галузі.  Закон передбачає ряд заходів, які сприятимуть розвитку IT-індустрії, зокрема запровадження гіг-контрактів.   Гіг-контракт – це особлива форма залучення спеціалістів, яка поєднує в собі ознаки трудового та цивільно-правового договору. Іншими словами, це система роботи, коли співробітників не приймають в штат. А запрошують на конкретні проекти, де вони у визначені строки вирішують поставлені задачі.

Як повідомив Юрій Назаренко, з 5 січня 2022 року набрала чинності Постанова Кабінету міністрів України від 28.12.2021 р. №1392 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 і від 17 квітня 2019 р. № 328", яка передбачає оновлення Порядку №413 щодо повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. 

«Основними змінами, що вносяться даною Постановою є запровадження обов’язку повідомлення про прийняття на роботу спеціалістів за гіг-контрактами, встановлення порядку повідомлення про прийняття на роботу спеціалістів за гіг-контрактами та оновлення форми повідомлення  про прийняття працівника на роботу або укладення гіг-контракту, викладену в Додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2021 р. № 1392», - зазначив Юрій Назаренко.

Постановою передбачено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту (далі – Повідомлення) подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу.

У випадку, коли подання електронної форми Повідомлення технічно неможливе, Постанова передбачає подання такого повідомлення у паперовому вигляді з долученням електронної копії.

Інформація, що міститься  в Повідомленні вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб.