Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливо знати платникам: оновлені реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО.

, опубліковано 27 січня 2022 о 12:17

Про зміни, якими оновлені реєстраційні документи для роботи з РРО, ПРРО, РК та КОРО розповів для ЗМІ в.о. заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Юрій Назаренко. 

Він зазначив, що оновлення внесені наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 р. № 662 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» у ряд форм, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. № 547 « Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг оліку розрахункових операцій" (із змінами та доповненнями), а саме:

- 1-РРО та інші форми для реєстрації та застосування РРО;

- 1-ПРРО Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій;

- 1-РРОВ та інші форми для реєстрації та застосування РРО, що застосовуються при торгівлі валютними цінностями;

- форми, передбачені Порядком опломбування реєстраторів розрахункових операцій;

- форми Книги обліку розрахункових операцій на РРО;

- Книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю;

- заяви за формами № 1-КОРО та 3-КОРО;

- форми розрахункової книжки.

Відповідно до змін, внесених наказом 662, в оновлених  реєстраційних формах  для РРО, ПРРО, РК та КОРО графу для зазначення номера відповідно до Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) замінено на нову графу, що передбачає вказання коду території згідно із Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ).

«Нові форми діють вже з 1 січня 2022 року. Наказом 662 передбачено, що книги обліку розрахункових операцій та розрахункові книжки за попередніми формами, які вже використовуються суб’єктами господарювання на час до набрання чинності цим наказом, можна використовувати до скасування їхньої реєстрації чи закінчення таких РК та КОРО. За зверненням суб'єкта господарювання, а також під час реєстрації чи перереєстрації таких книг контролюючими органами у порядку, встановленому для перереєстрації книг, на титульній сторінці проводяться зміни кодів КОАТУУ на відповідні коди територій згідно з п'ятим (за наявності) або четвертим рівнем КАТОТТГ», - повідомив Юрій Назаренко.

Нагадуємо платникам, що відповідно до КАТОТТГ ці рівні означають наступне:

- четвертий рівень – міста, села, селища, населені пункти;

- п’ятий рівень згідно КАТОТТГ визначається як додатковий та означає райони в містах, серед іншого, району у містах, яким надано спеціальний статус.