Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питанням застосування програмних РРО присвячено увагу під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

, опубліковано 25 січня 2022 о 10:22

Основним аспектам застосування програмних РРО було присвячено увагу  під час проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» для платників податків, що відбувся сьогодні у Східному міжрегіональному управлінні ДПС  по роботі з великими платниками податків.

На запитання платників податків по телефону відповідав начальник управління електронних сервісів Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Руслан Ігліков.

Надаємо добірку запитань платників податків та відповіді на них, які надходили під час «гарячої лінії».

Запитання: Які зміни внесено до порядків стосовно реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій»?

Відповідь: Наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 р. № 662 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» оновлені всі реєстраційні документи для роботи з реєстраторами розрахункових операцій (скорочено РРО), програмними реєстраторами розрахункових операцій (скорочено ПРРО), книгами обліку розрахункових операцій (скорочено Книги ОРО або КОРО) та розрахунковими книжками (скорочено РК), а саме:

заява про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій за формою № 1- РРО та інші форми для реєстрації та застосування РРО;

заява про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій з торгівлі валютними цінностями за формою № 1-РРОВ та інші форми для реєстрації та застосування РРО, що використовуються при торгівлі валютними цінностями;

заява про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО та інші форми, що застосовуються для реєстрації та застосування КОРО;

заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО.

Також змінилися:

форми, передбачені Порядком опломбування реєстраторів розрахункових операцій;

безпосередньо форма Книги обліку розрахункових операцій на РРО;

форма Книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю;

форма розрахункової книжки.

Відповідно до змін, внесених вищезазначеним наказом, в оновлених  реєстраційних формах для РРО, ПРРО, РК та КОРО графу для зазначення номера відповідно до Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) замінено на нову графу, що передбачає зазначення коду території згідно із Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ), затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. № 290 (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 р. № 3).

Запитання: Чи можливо використовувати КОРО та РК за попередніми формами, які вже використовуються суб’єктами господарювання?

Відповідь: Наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 р. № 662 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» визначено, що РК та КОРО за попередніми формами, які вже використовуються суб’єктами господарювання на час до набрання чинності цим наказом, можна використовувати до скасування їхньої реєстрації чи закінчення таких РК та КОРО.

Крім того, за зверненням суб'єкта господарювання, а також під час реєстрації чи перереєстрації таких книг контролюючими органами у порядку, встановленому для перереєстрації книг, на титульній сторінці проводяться зміни кодів КОАТУУ на відповідні коди територій згідно з КАТОТТГ.

Запитання: Які правила заповнення графи Код території в оновлених реєстраційних документах?

Відповідь: Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. № 290 (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 р. № 3). Код адміністративно-територіальної одиниці представляє собою літерно-цифрове значення та виглядає так: літери «UA» — код України відповідно до ISO 3166-1 та 17 цифр.

Заповнення графи Код території в оновлених реєстраційних документах, відповідно до змін внесених наказом Міністерства фінансів України від 13.12.2021 р. № 662 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», відбувається на основі четвертого рівня КАТОТТГ або ж  п’ятого рівня у разі його наявності.

Нагадаємо, що відповідно до КАТОТТГ ці рівні означають наступне:

четвертий рівень – міста, села, селища, населені пункти;

п’ятий рівень згідно КАТОТТГ визначається як додатковий та означає райони в містах, серед іншого, району у містах, яким надано спеціальний статус.

Запитання: Які дані необхідно зазначити у вікні «локальний номер» заяви за формою 1-ПРРО?

Відповідь:

Відповідно до пункту 3 розділу II Порядку  реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО згідно з Наказом Міністерства фінансів від 26.07.2021 №427  – для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію за формою №1-ПРРО  (ідентифікатор форми  J/F1316604).

Реєстраційна заява подається в електронній формі до фіскального сервера засобами телекомунікації, з дотримання вимог законодавчих актів.

При реєстрації ПРРО у заяві зазначається локальний номер ПРРО.

 Локальний номер ПРРО - це унікальний числовий номер, що присвоюється суб’єктом господарювання у довільному порядку для реєстрації ПРРО, не змінюється при перереєстрації і зберігається за ПРРО до дати скасування реєстрації такого ПРРО.

Запитання: З якого часу здійснюється відлік 36 годин,  дозволених для роботи ПРРО в режимі офлайн?

Відповідь: Відлік часу, протягом якого ПРРО працював у режимі офлайн, починається від дати та часу, зазначених у повідомленні про проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з відміткою «початок переведення  ПРРО в режим офлайн», до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», а також від дати та часу, зазначених у  повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», до  дати та часу, зазначених у  повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками фіскальним сервером не було зареєстровано розрахункових документів у режимі онлайн- обміну.