Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Східному МУ відбувся сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" стосовно заповнення податкової накладної та розрахунку коригування

, опубліковано 29 грудня 2021 о 14:50

Сьогодні, 29 грудня, в Східному  міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків відбувся сеанс телефонного зв'язку – «гаряча лінія» стосовно заповнення податкової накладної та розрахунку коригування.

"Податкова накладна – один з найважливіших документів податкового обліку. Це документ, який є в «податковому» житті кожного платника ПДВ вже майже 25 років, але від цього питання правильного заповнення податкової накладної не стають менш актуальними", - зазначила Наталія Мальована.

Під час сеансу «гарячої лінії» заступником начальника управління - начальником відділу податкового адміністрування  підприємств у галузі виробництва продовольчих товарів Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Наталією Мальованою надані відповіді, зокрема, на такі питання платників.

В якому випадку в розрахунку коригування до податкової накладної  в графі 2.1 табличної частини розділу Б вказується умовний код причини коригування – 301?

Відповідно до пункту 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 із змінами та доповненнями,  умовний код причини коригування 301 має назву «Виправлення помилки». Цей код зазначається у випадку складання розрахунку коригування з типом причини 20 до податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в Єдиному реєстрі податкових накладних вже зареєстрована податкова накладна. При цьому, у верхній лівій частині розрахунку коригування у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин" зазначається тип причини 20, та позначка "Х" не проставляється.

Які особливості заповнення податкової накладної при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ за товарами/послугами, необоротними активами у разі анулюванні реєстрації платника податку?     

Порядок заповнення податкової накладної, що виписується у разі анулювання реєстрації платника податку на суму податкових зобов'язань за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту та не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності  регламентовано абзацом одинадцятим пункту 8 та пунктом 11 Порядку заповнення податкової накладної.

Відповідно до цих норм податкова накладна, що складається при анулювання реєстрації платника податку має таки особливості:

- у верхній лівій частині таких накладних у графі "Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини" робиться помітка "X" та зазначається тип причини: «10» - Складена з метою визначення при анулюванні реєстрації платника податку податкових зобов'язань за товарами/послугами, необоротними активами, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту та не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності;

-  у рядках «Найменування постачальника (продавця)» та «Найменування отримувача (покупця)» вказуються власні дані платника податку,

-  у рядку «ІПН покупця» вказується умовний ІПН   «600000000000».

Яким чином можливо виправити помилку в податковій накладній в частині невірно зазначеного ІПН покупця?

Для виправлення помилки, допущеної при складанні податкової накладної в ІПН покупця, платнику податку доцільно:

- скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, у якому вивести в нуль її показники. Такий розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки. Якщо виправляється помилка при зазначенні у податковій накладній умовного ІПН неплатника ПДВ, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником; в загальному випадку – реєстрацію здійснює покупець;

-  скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, у якій зазначити вірний ІПН покупця та дату складання, яка відповідає даті виникнення податкових зобов'язань продавця (тобто дату складання податкової накладної із "невірним" ІПН покупця).

 Який код ставки вказується в податковій накладній у разі здійснення операцій з переробки імпортної давальницької сировини на митній території України з наступним  вивезенням за її межі продуктів переробки у митному режимі реекспорту?

Згідно із підпунктом "б" підпункту 195.1.1 пункту 195.1 статті 195 розділу V ПКУ за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до пунктів 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та 5 частини першої статті 86 МКУ.

Таким чином, за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі реекспорту у разі, якщо такі товари були поміщені у митний режим переробки на митній території, та вивозяться за межі митної території України у тому самому стані, в якому вони були ввезені на митну територію України, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування та зберігання, або у вигляді продуктів їх переробки.

Пунктом 201.10 статті 201 розділу V ПКУ встановлено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

Згідно з підпунктом 6 пункту Порядку заповнення податкової накладної у графі 8 податкової накладної зазначається код ставки податку на додану вартість, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, -  у разі здійснення операцій з вивезення за межі митної території України продуктів переробки, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою, вказується код ставки 901.

Під час відповіді на ці та інші питання увага запитувачів зверталась на можливість використання сучасних методів отримання актуальної інформації – зокрема, за допомогою сервісу «InfoTAX»,  телеграм-каналу ДПС, сторінок  ДПС та Східного МУ у Facebооk.