Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З трансферного ціноутворення надав роз'яснення заступник начальника управління - начальник відділу моніторингу контрольованих операцій та обміну інформацією управління трансферного ціноутворення Східного МУ ДПС по роботі з ВПП Артем Агапєєв

, опубліковано 14 грудня 2021 о 13:04

Сьогодні, 14 грудня, відбувся сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" на тему: «Актуальні питання з трансферного ціноутворення».

Задля того, щоб платники податків мали можливість отримати кваліфіковані відповіді з трансферного ціноутворення, заступник начальника управління - начальник відділу моніторингу контрольованих операцій та обміну інформацією управління трансферного ціноутворення Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Артем Агапєєв провів сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія".

Найцікавіші запитання та відповіді на них пропонуємо вашій увазі.

Питання:

Якщо підприємство не входить до міжнародної групи компаній чи повинно таке підприємство, разом із звітом про здійснені контрольовані операції, подавати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній?

Відповідь:

Відповідно до пп. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції зобов’язані подавати  до 01 жовтня року, що настає за звітним, зокрема,  повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Норми Податкового кодексу України щодо подання платниками податків повідомлень про участь у міжнародній групі компаній вперше застосовуються у 2021 році за 2000 рік.

Таким чином, всі платники податків, які здійснюють контрольовані операції, зобов’язані подавати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Якщо підприємство не входить до міжнародної групи компаній код, який треба використовувати у документі “J1080102” – “UNC102”.

Питання:

Якщо платником податків було подано звіт після граничних термінів, чи будуть накладені штрафні санкції?

Відповідь:

Відповідно до пункту 52 прим. 1 перехідних положень Податкового кодексу України за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання корона вірусної хвороби (COVID-19), штрафні санкції не застосовуються, крім окремих випадків.

Питання:

Чи відбулися зміни у документації, яку потрібно надати за 2021 рік?

Відповідь:

Відбулося розширення пп. 39.4.6 п. 4 статті 39 Податкового кодексу України. Зараз потрібно надавати інформацію, що стосується:

  • Фізичних осіб, що відіграють роль контролера податків (якщо такі є);
  • Контрольованої операції, зазначаючи усю систему постачання товарів або послуг;
  • Опис операцій, які направлені на закупівлю послуг, активів чи інших операцій, що відрізняються від товарів, повинен мати обґрунтовані рішення та реальну мету цієї закупівлі;
  • У разі входження платника податків до міжнародної групи компаній необхідно надати копії угод, що стосуються зокрема ціноутворення, а також копії документів, в яких приймається рішення про попереднє ціноутворення;
  • Копія документу, що є аудиторським висновком, який характеризує фінансову звітність платника за певний період;
  • Копії договорів, які регулюють процедуру здійснення контрольованої операції.

Питання:

Що таке глобальна документація з трансфертного ціноутворення? Яка її система?

Відповідь:

Глобальна документація з трансфертного ціноутворення – це певна система документів або один документ, який складається у вільній формі та зобов’язаний мати в собі такі дані:

  • інформацію про організацію та систему міжнародної групи компаній, вказуючи осіб, що перебувають у складі цієї групи;
  • детальний опис діяльності групи, що має вказувати на головні фактори, що регулюють фінансові результати; ланцюги закупівлі та постачання та утворення прибутку; договори та угоди, які направлені на отримання певних послуг або робіт; короткий аналіз діяльності членів групи; інформація про угоди, які стосуються процесу реструктуризації групи;
  • нематеріальні активи, що залучаються у діяльність міжнародної групи компаній;
  • документацію щодо фінансової та бухгалтерської діяльності міжнародної групи компаній;
  • консолідований фінансовий звіт групи за пройдений рік, проте якщо такий відсутній, то надається інша звітність, яка була сформована з іншою метою;
  • інформація про укладені односторонні договори, які спрямовані на завчасне визначення ціноутворення. 

Питання:

На кого покладений обов’язок надавати глобальну документацію з питань трансфертного ціноутворення?

Відповідь:

Відповідно підпункту 39.4.7 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України глобальну документацію має подавати саме платник податків, який є учасником міжнародної групи компаній. Проте є обов’язкова умова, яка полягає в тому, що загальний консолідований дохід цієї групи, що визначений відповідно до вимог та стандартів бухгалтерського обліку та який використовується материнською компанією, має відповідати або бути більшим за розмір, який становить 50 мільйонів євро.