Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як застосовуються міжнародні договори України (конвенції) про уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходів нерезидентам із джерелом їх походження з України та які ставки податку з доходів нерезидентів застосовуються при цьому?

, опубліковано 10 грудня 2021 о 15:32

Перелік країн, з якими Україною укладені міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування наведений, у листі ДПС від 04.02.2020 № 1852/7/99-00-09-02-02-07.

Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Податковим кодексом України (далі – ПКУ), застосовуються правила міжнародного договору.

Застосування правил міжнародного договору України здійснюється шляхом звільнення від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, зменшення ставки податку або шляхом повернення різниці між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити відповідно до міжнародного договору України.

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом з урахуванням особливостей, передбачених пп. 103.5 і 103.6 ст. 103 ПКУ, особі (податковому агенту), яка виплачує йому доходи, довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України.

Слід зазначити, що кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин потребує аналізу документів та матеріалів, які дають змогу ідентифікувати предмет запиту більш детально, тому для надання конкретної відповіді щодо правомірності застосування міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування при виплаті доходів нерезидентам із джерелом їх походження з України та встановлених ставок податку з доходів нерезидентів пропонуємо Вам звернутись до контролюючих органів з наданням усіх копій документів для отримання індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.