Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Корисна інформація! Нові правила роботи ФОПів у 2022 році

, опубліковано 03 грудня 2021 о 09:56

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що Законом України від 06.07.1995 № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265)  визначено, що застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) є обов`язковим для суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції.

Згідно з пунктом 61 підрозділу 10 Розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з  1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року було запроваджено перехідний період щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

-  реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

-  реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

-  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Отже, з нового року платники єдиного податку другої - четвертої груп при здійсненні будь-яких розрахункових операцій повинні застосовувати РРО та/або ПРРО.

При цьому використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Крім того, пунктом 296.10 статті 296 Кодексу визначено, що платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні  реєстраторів розрахункових операцій.

Що стосується фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування.  Відповідно до Закону № 265 вони повинні застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні будь-яких розрахункових операцій на загальних підставах. Винятком є ті суб’єкти господарювання, які визначені у статті  9 Закону № 265.

Таким чином, звертаємо увагу суб’єктів господарювання платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації у контролюючих органах РРО та/або ПРРО з метою дотримання вимог чинного законодавства України.