Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: "Ключові питання щодо обліку та обслуговування платників податків"

, опубліковано 18 листопада 2021 о 12:46

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з ВПП 12 листопада 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: "Ключові питання щодо обліку та обслуговування платників податків".

На питання платників податків відповів виконуючий обов’язки заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Юрій Назаренко.

Пропонуємо Вашій увазі питання, які обговорювалися під час сеансу телефонного зв’язку "гаряча лінія".

Питання: що потрібно зробити, щоб перейти на єдиний рахунок?

Відповідь: починаючи з 01.01.2021 року запроваджено Єдиний рахунок, через який підприємства можуть сплачувати всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки:

1) через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001 та отримати реквізити єдиного рахунку.

2) отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

3) надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Питання: які переваги для підприємства при запровадженні єдиного рахунку?

Відповідь: переваги запровадження системи сплати для бізнесу :

- значне зменшення затрат часу на формування платіжних доручень,

- зменшення кількості формування платіжних доручень,

- уникнення непорозумінь зі зміною рахунків,

- зменшення кількості помилково сплачених грошових зобов’язань.

Такий спосіб сплати податків є зручний та вигідний, оскільки скорочує платникам фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Питання: який порядок функціонування єдиного рахунку?

Відповідь: Є декілька аспектів, а саме:

- ДПС веде єдину картку платника, включеного до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

- В єдиній картці платника відображаються дані про платника та операції, що проводяться з коштами, які зараховані / перераховані / повернуті (враховані) на єдиний рахунок / з єдиного рахунка.

- Інформація про рух коштів на єдиному рахунку доступна платнику в електронному кабінеті в актуальному стані.

- Єдиний рахунок не може використовуватися платником для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

- Кошти, що обліковуються на єдиному рахунку, не належать ДПС.

- Зарахування коштів на єдиний рахунок та перерахування з єдиного рахунка підтверджуються Казначейством шляхом надання ДПС інформації про рух коштів на єдиному рахунку.

- На підставі інформації про рух коштів на єдиному рахунку ДПС  відображає кошти в єдиній картці платника у режимі реального часу, але не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації від Казначейства.

- Інформація про реквізити єдиного рахунка розміщується на офіційному веб-порталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному веб-порталі електронних послуг "Портал Дія", а також є доступною платнику в електронному кабінеті.

 Питання: який порядок обслуговування платників податків в контролюючих органах?

Відповідь: у відповідності до п.64.7 ст.64 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 р. № 2755-VІ (із змінами та доповненнями) формування та затвердження Реєстру великих платників податків здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, щороку. До Реєстру ВПП включаються платники податків, які відповідають критеріям великого платника податків, визначеним пп.14.1.24 п.14.1 ст.14 розділу І  Кодексу.

Реєстр великих платників податків на 2022 рік сформовано та затверджено наказом Державної податкової служби України від 24.09.2021 р. № 838.

Платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, переводиться на облік до контролюючого органу за його місцезнаходженням з початку нового календарного року. Зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків проводиться за заявою за формою № 1-ОПП.

Звертаю увагу платників податків, які обліковуються в Східному міжрегіональному управлінні але не включені до Реєстру ВПП на 2022 рік, про необхідність подання реєстраційної заяви за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміна місцезнаходження, пов'язана із зміною адміністративного району, або включення/невключення до Реєстру ВПП» до територіального органу ДПС за місцезнаходженням підприємства.

У разі виникнення додаткових питань щодо порядку переведення, Ви можете звертатися за консультацією за телефоном відділу обліку платників та об’єктів оподаткування та надання адміністративних послуг Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (056) 778 45 74,  (061) 219 08 77.