Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: "Актуальні питання з адміністрування акцизного податку"

, опубліковано 29 жовтня 2021 о 10:02

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з ВПП 28 жовтня 2021 року відбувся сеанс телефонного зв’язку "гаряча лінія" на тему: "Актуальні питання з адміністрування акцизного податку".

На питання платників відповідала заступник начальника управління - начальник відділу податкового адміністрування  підприємств паливно-енергетичного комплексу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Тетяна Дем'яненко. 

Пропонуємо Вашій увазі питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв’язку  "гаряча лінія".

Питання: чи може вважатись резервуар-паливний бак для дизельного пального акцизним складом?

Відповідь: згідно з п.п. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, акцизний склад – приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом, зокрема але не виключно:

приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Критерій, визначений цим підпунктом, щодо загальної місткості ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не застосовується до ємностей суб’єктів господарювання, які є розпорядниками хоча б одного акцизного складу;

паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої.

Питання: чи будуть рахуватися акцизним складом дві території за різними адресами, на кожній з яких один суб’єкт господарювання розмістить по ємності для зберігання пального, що буде використовуватися для власних потреб в обсягах що не перевищує 1000 кубічних метрів на кожен термінал, при цьому загальний об’єм терміналів не буде пере перевищувати 200 кубічних метрів?

Відповідь: відповідно до п.п. 14.1. 6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу  акцизний склад, зокрема  - це приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом:

приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб’єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Критерій, визначений цим підпунктом, щодо загальної місткості ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не застосовується до ємностей суб’єктів господарювання, які є розпорядниками хоча б одного акцизного складу.

Відповідно до п.п. 14.1.224 п. 14.1 ст. 14 Кодексу розпорядник акцизного складу, зокрема суб’єкт господарювання - платник акцизного податку, який здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу.

Особи, які підпадають під визначення розпорядника акцизного складу підлягають обов’язковій реєстрації платниками акцизного податку з реалізації пального та зобов’язані зареєструвати усі акцизні склади у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Питання: Виробництво продукції в з використання метанолу технічного (метиловий спирт) код згідно з УКТ ЗЕД 2905 11 00 00?

Відповідь: виробництво підакцизних товарів (продукції) - технологічний процес, в тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів (п.п. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Згідно з п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу товар (продукція) «Метанол технічний (метиловий спирт)» код УКТ ЗЕД 2905 11 00 00  є пальним і належить до підакцизних товарів на які встановлена ставка акцизного податку 245 євро за 1000 літрів (об’єм у літрах, приведених до t 15°C).

Крім цього з 23.05.2020 перелік підакцизного пального доповнено, товарами, зокрема код товарної підкатегорії 3814 00 90 90 опис товару згідно УКТ ЗЕД «Тільки розчинники або розріджувачі на основі метанолу; інші готові суміші на основі метанолу» (п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу).

Зміни щодо оподаткування акцизним податком за ставкою 245,50 євро за 1000 літрів нафтопродуктів, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД  3814 00 90 90 та відповідає опису «Тільки розчинники або розріджувачі на основі метанолу; інші готові суміші на основі метанолу».

Відповідно до п.п. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, акцизний склад – приміщення або територія на митній території України, де розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Не є акцизним складом, зокрема але не виключно приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів, а суб'єкт господарювання (крім платника єдиного податку четвертої групи) - власник або користувач такого приміщення або території отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів (без урахування обсягу пального, отриманого через паливороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримано відповідні ліцензії), та використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки і не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам.

Суб’єкт господарювання не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку з реалізації пального за умови якщо:

не здійснює операцій з реалізації та зберігання пального іншим особам;

використовує пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки;

приміщення або територія, на кожній з яких загальна місткість розташованих ємностей для навантаження-розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів;

отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів.

Отже, у разі якщо Товариство використовує пальне для промислової переробки, об’єм ємності для навантаження/розвантаження та зберігання пального не перевищує 200 кубічних метрів і планує отримувати протягом календарного року пальне в обсягах, що не перевищують 1000 кубічних метрів, то Товариство не є розпорядником акцизного складу та платником акцизного податку з реалізації пального.

У випадку якщо продуктом переробки буде товар з кодом товарної підкатегорії 3814 00 90 90 та описом згідно УКТ ЗЕД «Тільки розчинники або розріджувачі на основі метанолу; інші готові суміші на основі метанолу» то Товариству потрібно:

зареєструвати усі акцизні склади у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового;

складати акцизні накладні та реєструвати їх в Єдиному реєстрі акцизних накладних - у випадках, передбачених п. 231.1 ст. 231 Кодексу;

отримати відповідні ліцензії на здійснення діяльності з пальним.

Відвантаження або ввезення на митну територію України речовин що використовуються як компоненти моторних палив, які отримані як сировина для виробництва в хімічній промисловості, проводиться в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України (п.п. 229.6.13 п. 229.6 та п.п. 229.7.15 п. 229.7 ст. 229 Кодексу).

Постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2013 року № 158 «Про затвердження переліків підприємств, які отримують або ввозять на митну територію України речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості та річних обсягів квот на відвантаження або ввезення таких речовин» (далі – постанова № 158) затверджено, зокрема, перелік підприємств, які отримують або ввозять на митну територію України метанол технічний (метиловий спирт) (код згідно з УКТ ЗЕД 2905 11 00 00), що використовується як компонент моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості та річні обсяги квот на його відвантаження або ввезення (додаток 2).

Таким чином, лише якщо суб’єкт господарювання віднесений до відповідного переліку підприємств, затверджених постановою № 158, з визначенням найменування хімічної продукції, яку одержують з метанолу технічного (метилового спирту), то метанол (код згідно з УКТ ЗЕД 2905 11 00 00), як сировина для виробництва в хімічній промисловості в межах встановлених квот може реалізовуватися таким підприємствам за нульовою ставкою акцизного податку  або ввозитися ними на митну територію України   без сплати акцизного податку.

Питання: чи повинно Товариство отримувати ліцензію на право виробництва пального по операціям фізичного змішування скраплених газів, пального різних кодів згідно з УКТ ЗЕД?

Відповідь: Закон України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) визначає основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі, зокрема пального, на території України.

Виробництво пального здійснюється суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форми власності за умови наявності ліцензії на право виробництва пального (стаття 2 Закону №481).

Згідно  визначення основних понять і термінів виробництво пального - діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші, в результаті якої отримується пальне або інші продукти переробки (стаття 1 Закону № 481).

Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі – Кодекс) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно визначення понять  (стаття 14 Кодексу):

виробництво підакцизних товарів (продукції) - технологічний процес, в тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів (п.п. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Враховуючи викладене, діяльність Товариства із зміни фізико-хімічних характеристик пального (без переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші), у результаті якої буде отримано пальне з іншим кодом УКТ ЗЕД (та з аналогічною ставкою акцизного податку) у розумінні Закону № 481 не є діяльністю з виробництва пального, яке підлягає ліцензуванню, тоді як у розумінні Кодексу така діяльність буде вважатись виробництвом підакцизних товарів (продукції) та виникатиме об’єкт оподаткування при змішуванні (додаванні) дозволених законодавством присадок та компонентів.