Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

, опубліковано 23 вересня 2021 о 16:33

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП інформує.

Відповідно до вимог пп.39.4.2 ПКУ платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов`язані до 1 жовтня року, що настає за звітним,  надати звіт про контрольовані операції та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. 

Відповідно Податкового кодексу України:

міжнародна група компаній (далі – МГК)- дві або більше юридичні особи або утворення без статусу юридичної особи, які є податковими резидентами різних країн та пов'язані між собою за критеріями володіння або контролю. При цьому, згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності такої МГК або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов'язковою у разі, якщо акції (корпоративні права) однієї з таких юридичних осіб перебували б в обігу на фондовій біржі;

материнська компанія МГК- юридична особа, яка входить  до складу міжнародної групи компаній та одночасно відповідає таким вимогам:

безпосередньо, або опосередковано володіє корпоративними правами інших компаній в частці достатній для включення фінансової звітності таких компаній до консолідованої звітності такої юридичної особи;

фінансова звітність такої юридичної особи не підлягає включенню до консолідованої звітності жодної іншої юридичної особи у складі  міжнародної групи згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності.

Форма повідомлення та порядок її складання затверджено Наказом Мінфіну від 31.12.2020 р. №839.

Алгоритм заповнення Повідомлення передбачає зазначення платниками податків відповідних технічних кодів у графах 10 та 15 залежно від звітного учасника міжнародної групи компаній в Україні та статусу подання Звіту у розрізі країн міжнародної групи компанії (далі – Звіт) міжнародною групою компаній. Застосування кодів дозволяє спростити заповнення Повідомлення та відповідає підходу, яких передбачений ОЕСР для складання Звіту для цілей обміну інформацією.

Слід враховувати, що надання недостовірної інформації у Повідомленні про участь у міжнародній групі компаній, або його неподання  взагалі застосовується штраф у розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи (станом на 01.01.2021 -113 500грн.)