Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

, опубліковано 16 вересня 2021 о 15:29

Закон України "Про запобігання корупції" визначає правові та організаційні засади функціонування системи запобігання корупції в Україні, зміст та порядок застосування превентивних антикорупційних механізмів, правила щодо усунення наслідків корупційних правопорушень.

Конфлікт між приватними інтересами та державними обов’язками службових осіб, так само як і порушення встановлених чинним антикорупційним законодавством заборон та обмежень, стає джерелом корупції.

Врегулювання конфлікту інтересів є важливим заходом запобігання корупції в цілому та корупційним правопорушенням зокрема.

Національним агентством з питань запобігання корупції з метою формування єдиного підходу до розуміння правил запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень, направлених на запобігання вчиненню корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, розроблено Методичні рекомендації щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень, встановлених антикорупційним законодавством.

В Методичних рекомендаціях наведені ситуаційні приклади з їх нормативним врегулюванням зокрема стосовно конфлікту інтересів, його запобігання та врегулювання, а також обмежень щодо одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких осіб та інших.

Методичні рекомендації розміщені у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства у рубриці «База знань» у розділі «Конфлікт інтересів» (https://wiki.nazk.gov.ua/category/konflikt-interesiv/).

Крім того, з метою оперативного отримання роз’яснень Національне агентство надає можливість отримувати консультації у працівників його контакт-центру з питань наявності/відсутності конфлікту інтересів у зв’язку зі спільною роботою близьких осіб та інших осіб, яких між собою поєднують позаслужбові стосунки, за телефоном (044) 200 06 94.

В Державній податковій службі на виконання Закону України «Про запобігання корупції» в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів діє Порядок організації заходів із запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в органах Державної податкової служби, затверджений наказом ДПС України від 26.05.2020 №226 (зі змінами).

Нагадуємо, що повідомити інформацію про факти ймовірних корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень можливо наступним чином:

- з використанням засобів поштового зв’язку на адресу: проспект Олександра Поля, 57, м. Дніпро, 49600;

- на офіційну електронну адресу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків officevp.dp.official@tax.gov.ua;

- на офіційну електронну адресу керівника сектору з питань запобігання та виявлення корупції officevp.dp.korupciya@tax.gov.ua;

- на офіційну електронну адресу сектору з питань запобігання та виявлення корупції officevp.dp.zvk@tax.gov.ua;

- у письмовому вигляді безпосередньо до сектору з питань запобігання та виявлення корупції через працівників підрозділу в приміщенні Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків за адресою: проспект Олександра Поля, 57, м. Дніпро (каб. 117 адмінбудівля №2).

Повідомлення про корупцію має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону, які можуть бути перевірені.

Повідомлення про корупцію може бути як письмовим, так і усним, подане із зазначенням авторства або анонімно.