Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Богдан Катрушин: досягнення високих показників находжень – результат ефективної співпраці великих платників та податківців

, опубліковано 15 вересня 2021 о 10:18

«За 8 місяців 2021 року Східним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків (далі – Східне управління) забезпечено надходжень до Зведеного бюджету України у сумі 60,1 млрд грн, що на 30,6 млрд грн або вдвічі перевищують фактичні надходження аналогічного періоду 2020 року (29,5  млрд гривень)», – зазначив начальник Східного управління Богдан Катрушин.

«Досягнення високих показників є результатом плідної співпраці та конструктивного діалогу платників податків та податківців. Ми завжди стоїмо на варті чинного законодавства та дотримуємося принципу недопущення тиску на бізнес. Працюємо 24/7 над забезпеченням комфортних умов для наших платників з метою своєчасної та в повному обсязі сплати податків, а також безпосередньо здійснюємо постійний моніторинг та превентивні заходи щодо недопущення використання схем ухилення від оподаткування», – наголосив Богдан Катрушин.

Він також підкреслив, що насамперед ми стали партнерами і разом продовжуємо шлях до формування нової податкової культури з якісним сервісом, відсутністю бюрократії. Для Східного управління важливим є забезпечення прозорості, відкритої комунікації та ефективної взаємодії з бізнес-спільнотою. Зворотній зв'язок з великим бізнесом надає можливість сприяти успішному впровадженню податкової реформи та досягти консенсусу інтересів держави і бізнесу.

Слід зазначити, що за січень-серпень 2021 року найбільше сплачено до зведеного бюджету платниками наступних галузей економіки:

- добувної промисловості та розроблення кар'єрiв;

- переробної промисловості;

- оптової та роздрібної торгівлі.

Серед платників фінансово-промислових груп бюджетоформуючими є: SCM Group, ARCELORMITTAL GROUP та Групи АТБ.

За його словами, протягом січня-серпня поточного року до Державного бюджету України платниками Східного управління сплачено 54,7 млрд грн, що більше на 27,7 млрд грн або у 2 рази, в порівнянні з надходженнями січня-серпня минулого року.

Бюджетоформуючими податками є податок на прибуток підприємств та податок на додану вартість.

З початку року представники великого бізнесу сплатили 37,2 млрд грн податку на прибуток, з них до державного бюджету - 33,5 млрд грн та 3,7 млрд грн до місцевих бюджетів. Порівняно з січнем-серпнем минулого року надходження податку на прибуток  зросли у 3,8 разів.

Платниками Східного управління за підсумками І півріччя 2021 року задекларовано 29,6 млрд грн податку на прибуток, у порівнянні з відповідним періодом минулого року зростання становить 23,1 млрд грн або у 4,5 рази при зростанні доходу на 42,9 відсотка.

Безпосередньо за ІІ квартал 2021 року позитивні нарахування податку на прибуток становили 18,0 млрд грн, що на 14,6 млрд грн або у 5,3 рази більше, ніж за ІІ квартал 2020 року (3,4 млрд грн), і на 6,3 млрд грн або на 54,0 відс. більше від показника за І квартал 2021 року (11,7 млрд гривень).

Найбільші суми податку на прибуток задекларовані представниками групи SCM/Метінвест і ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

У порівнянні з І кварталом 2021 року досягнуто зменшення суми збитків на 9,7 млрд грн або на 10,2 відс. до 85,6 млрд грн і зменшення кількості на 5 суб’єктів господарювання до 83.

Фактичні надходження податку на додану вартість (далі – ПДВ) у січні-серпні поточного року (16,5 млрд грн) перевищують фактичну сплату за відповідний період минулого року на 2,6 млрд грн або на 18,4 відсотків.

За підсумками декларування ПДВ по деклараціям за грудень 2020 р. - липень 2021 р. (наданих у січні-серпні п.р.) платниками Східного управління задекларовано до сплати 16,5 млрд грн, що більше на 2,7 млрд грн або на 19,6 відс. в порівнянні з аналогічним періодом минулого року (13,8 млрд гривень).

Найбільші суми задекларовані до сплати платниками груп АТБ, SСM/Метінвест та SСM/ДТЕК.

Важливо відмітити, що за січень-серпень 2021 року до загального фонду Державного бюджету України зібрано акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України товарів на суму 2,6 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшились майже на 0,2 млрд гривень або на 6,9 відсотків.

Також, Східним управлінням забезпечено зростання надходжень проти січня-серпня 2020 року по наступним бюджетоформуючим платежам:

- військовому збору на 0,1 млрд грн або на 9,8 відс. (з 1,1 до 1,2 млрд гривень);

- податку на доходи фізичних осіб на 0,1 млрд грн або на 8,4 відс. (з 1,6 до 1,7 млрд гривень).

За 8 місяців 2021 року до місцевого бюджету забезпечено надходжень у сумі 5,5 млрд грн, що на 2,9 млрд грн або у 2,1 рази більше, ніж за відповідний період 2020 року (2,6 млрд гривень).

Найбільше сплачено до місцевого бюджету податку на прибуток у сумі 3,7 млрд грн та податку на доходи фізичних осіб у сумі 1,3 млрд гривень. Крім того, великі платники податків перерахували до місцевого бюджету 324,8 млн грн плати за землю та 121,2 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

У січні-серпні 2021 року платники податків, які знаходяться на обліку Східного управління, сплатили 14,5 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 1,4 млрд або на 10,9 відс. більше, ніж у січні-серпні 2020 року.

«Новий формат роботи допомагає ефективно вирішувати питання, які турбують великий бізнес, якісна комунікація надає можливість оперативно реагувати та приймати управлінські рішення у законодавчому полі», – зазначив Богдан Катрушин.