Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розрахунки корпоративною карткою: чи треба проводити через касу?

, опубліковано 07 вересня 2021 о 14:21

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП інформує: відповідно до п.2 розділу ІІ та п.1 розділу ІІІ Положення №705 суб’єкти господарювання мають право використовувати корпоративні платіжні картки для здійснення платіжних операцій відповідно до режимів рахунків, установлених нормативно-правовими актами Національного банку, та умов договору з емітентом.

Згідно з п.20 розділу Положення №148, фізичні особи – довірені особи установ/підприємств – юридичних осіб, які відповідно до законодавства України одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративного ЕПЗ або особистого ЕПЗ, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі. Зазначені довірені особи подають до бухгалтерії установи/підприємства звіт про використання готівки разом із підтвердними документами в установлені строки і порядку, визначені для підзвітних осіб законодавством України, а також документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала) разом з невитраченим залишком готівки.

На підставі цих норм ДПС навела два висновки на запитання платника податків:

підзвітна особа, яка використовує корпоративну картку, не одержує за її допомогою готівкових коштів. А касові операції, які не супроводжуються прийманням або видачою готівки в/з каси підприємства не підлягають оформленню прибутковими та видатковими касовими ордерами, та не повинні відображатись в касовій книзі.

Оскільки, згідно з наведеним прикладом у запиті, готівкові операції підзвітною особою Підприємства не проводяться. Операції, проведені у безготівковій формі з використанням корпоративного ЕПЗ, не потребують відображення в оборотно-сальдових відомостях по рахунку 30 (субрахунку 301).

Тож розрахунки корпоративною карткою не повинні відображатися на рахунку 30.