Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов'язкову умову передбачену для визначення суми збору з коштів, зазначених у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, а також, щодо зменшення ставки збору з 5 відс. (9 відс.) до 2,5 відсотків

, опубліковано 07 вересня 2021 о 14:35

Яка обов'язкова умова передбачена для визначення суми збору з коштів, зазначених у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації? Та у якому випадку ставка збору зменшується з 5 відс. (9 відс.) до 2,5 відс.? Про це повідомляє для ЗМІ заступник начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Андрій СУББОТ.

Стосовно обов'язкової умови передбаченої для визначення суми збору з коштів, зазначених у одноразовій (спеціальній) добровільній декларації Андрій СУББОТ зазначив наступне.

Перше: для застосування до суми валютних цінностей, що перебувають в Україні, ставки 5 відс.

- кошти декларанта мають бути розміщені на поточних рахунках із спеціальним режимом використання у банках України ДО подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. І на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації ці кошти декларанта мають перебувати на зазначених рахунках у банках України.

Ця умова стосується коштів декларанта в національній та іноземній валютах та/або банківських металах.

Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком має встановити Національний банк України. Банк уживає заходів щодо встановлення джерел походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу, після зарахування їх на спеціальний рахунок декларанта.

Попри те, що визначення «інших активів» у підпункті «е» пункту 4 підрозділу 9-4 розділу XX Кодексу включає серед іншого «майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках», умова про зарахування коштів на рахунки в банках є окремою, спеціальною нормою для застосування до таких активів ставки 5 відс. Тому є обов'язковою до виконання. Після подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації з урахуванням положень абзацу першого цього пункту та протягом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант може одноразово скористатися правом додаткового розміщення коштів у національній та/або іноземній валюті у готівковій формі та/або банківських металах на спеціальному рахунку та у такому разі має подати уточнюючу одноразову (спеціальну) добровільну декларацію відповідно до цього підрозділу.

Друге: для застосування до суми валютних цінностей, що перебувають за кордоном, ставки 9 відс.

- кошти декларанта в іноземній валюті мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

Це умова стосується коштів декларанта в іноземній валюті.

Також, Андрій СУББОТ відмітив, у якому випадку ставка збору зменшується з 5 відс. (9 відс.) до 2,5 відс.

За його словами, це можливо у випадку застосування спеціальної пільги шляхом придбання державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення.

Припустимо, що фізична особа, яка має активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства «переводить» такі активи у грошові кошти із наступним придбанням зазначених державних облігацій.

Якщо така «конвертація» відбудеться у періоді з 1 вересня 2021 року по 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації - декларант має право зазначити номінальну вартість таких облігацій і сплатити з неї збір за ставкою 2.5 відс. (замість 5 відс. чи 9 відс. передбачених для коштів на рахунках банків). Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відс. із сплатою податкового зобов’язання, визначеного з номінальної вартості таких облігацій, трьома рівними частинами щорічно.