Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як зареєструвати ПРРО?

, опубліковано 01 вересня 2021 о 13:36

Щодо реєстрації ПРРО розповів для ЗМІ виконуючий обов’язки  заступника начальника Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Юрій Назаренко.

Він розповів, що програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Програмний РРО можна встановити на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який підтримує операційну систему Windows, Android та має підключення до мережі Інтернет.

Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування ПРРО  регламентовано наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547.

Першим кроком до початку реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання повинен зареєструвати в контролюючому органі господарський об’єкт, де буде використовуватись ПРРО відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 розділу ІІ Податкового кодексу України. Повідомлення ф.№ 20-ОПП платники податків подають упродовж 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, до органу ДПС за основним місцем обліку. Для фізичних осіб – підприємців адресою такої господарської одиниці може бути місце проживання у випадку, якщо підприємницька діяльність здійснюється там же.

Реєстрація в контролюючому органі ПРРО проводиться автоматично через Єдине вікно подання електронної звітності із застосуванням будь-якого програмного забезпечення, наявного у суб’єкта господарювання –Електронний кабінет, iFin, Sonata, M.E.Doc тощо.

Отже, другим кроком до реєстрації ПРРО є подання заяви за формою № 1-ПРРО виключно в електронній формі. Реєстрація ПРРО здійснюється фіскальним сервером ДПС після автоматичної обробки заяви, шляхом внесення даних до Реєстру ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єкту господарювання направляється інформація у другій квитанції із зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО та наданням першої порції діапазону фіскальних номерів.

Також Юрій Назаренко звернув увагу, що ПРРО може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, дані про яку внесені до реєстру ПРРО. 

Обмін даними між ПРРО та фіскальним сервером здійснюється виключно в електронній формі із застосуванням електронних підписів або печаток. Для застосування електронних підписів та/або печаток для підписання всіх документів, що формуються ПРРО, суб’єкту господарювання необхідно подати повідомлення про надання інформації щодо електронного підпису згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. №557. При роботі в ПРРО можливо використовувати ключі будь-якого надавача електронних довірчих послуг.

Отже, після успішного виконання зазначених вимог ПРРО вважається зареєстрованим, підсумував Юрій Назаренко.