Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за тематикою: «Одноразове добровільне декларування – це твій правильний вибір»

опубліковано 18 серпня 2021 о 15:17

Під час проведення  17 серпня 2021 року сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» за тематикою: «Одноразове добровільне декларування – це твій правильний вибір»,  начальник Криворізького управління податкового адміністрування підприємств Наталя Бутенко відповіла на запитання громадян.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на запитання, які надійшли під час  проведення сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»:

Питання 1: Які активи фізичної особи, які підлягають одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню?

Відповідь: Це грошові активи фізичної особи, майно, майнові права. Спеціальному декларуванню підлягають будь-які активи фізичної особи-декларанта, які були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

У пункті 4 підрозділу 9-4 розділу XX Кодексу наведено невиключний перелік таких активів.

Питання 2: Що розуміється під поняттям «грошові активи» фізичної особи для застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб?

Відповідь:Це кошти в національній та іноземній валютах, розміщені на рахунках в українських та іноземних банках, грошові внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, права грошової вимоги (у тому числі кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до фізичної особи, а також активи у банківських металах, пам’ятні банкноти та монети, електронні гроші.

Питання 3: Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Відповідь: Це процедура, яка вимагає дій платника податків щодо подачі спеціальної податкової декларації. Така процедура є добровільною. Декларуванню підлягають саме активи (а не доходи), які належать фізичній особі на праві власності, які розміщені на території України та/або за її межами, але не всі з них – активи, одержані (набуті) фізичною особою протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Та/або активи, які фізична особа не задекларувала в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Питання 4: Хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням ?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії декларантів:

- фізичні особи - резиденти (у тому числі самозайняті особи);

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до цього Кодексу є чи були платниками податків. Тут маються на увазі податки, які підлягають сплаті фізичною особою особисто чи через податкового агента із зазначених доходів.

Питання 5: Які терміни сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь:Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом:

першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу - до 1 листопада 2023 року;

третього платежу - до 1 листопада 2024 року.