Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливо знати платникам: порядок дій у разі виявлення випадків сплати податків на некоректні рахунки

, опубліковано 13 серпня 2021 о 13:52

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що на виконання розділу Х Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18.03.2016 р. N 375) інтегровані картки платника (далі – ІКП) по всім податкам, зборам та платежам засобами ІТС „Податковий блок” в електронному вигляді знаходяться у контролюючому органі за місцем обліку і відображення платіжних доручень в ІКП можливе лише за умов перерахування коштів на рахунки, відкриті в органах казначейської служби для даного контролюючого органу ДПС .

У разі сплати податків і зборів на рахунки, які не відповідають ІКП (некоректні рахунки), кошти, після надходження на бюджетний рахунок не зараховуються до ІКП платника, а відображаються в інтегрованій картці умовного платника „ПЛАТЕЖІ ДО ВИЯСНЕННЯ” (66666666) ІТС „Податковий блок”. Помилково сплачені кошти повинні бути відпрацьовані (здійснено перерахування коштів на бюджетний рахунок за місцем реєстрації платника).

Згідно п. 3, 4 ст. 43 Податкового Кодексу України обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення, платник податків подає заяву, в якій зазначає напрям перерахування коштів.

В разі виявлення випадків сплати на некоректні рахунки, Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків пропонує невідкладно подати до органу ДПС за місцем фактичної сплати для розгляду і виконання заяви, що відповідають вимогам «Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60, та надалі використовувати для сплати податку коректні реквізити.

Нагадуємо, що з метою належної та своєчасної сплати перелік рахунків відповідно до вимог стандарту IBAN розміщено на офіційному порталі ДПС у розділі «Бюджетні рахунки» (http:// tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

Також, пропонуємо платникам використовувати «Електронний кабінет» http//cabinet.tax.gov.ua/, що працює цілодобово на безоплатній основі та дозволяє, зокрема, направляти звітність, листи, запити та отримувати низку довідок в електронному вигляді оперативно не виходячи з кабінету. Потрібні  консультації чи роз’яснення стосовно сплати податків та зборів, заповнення декларацій тощо можна знайти на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» за посиланням http://m.zir.tax.gov.ua